Η Βουλιμία επηρεάζει την υγεία των δοντιών μας
Η νευρική βουλιμία, κοινώς γνωστή ως βουλιμία, είναι μια διατροφική διαταραχή. Συγκεκριμένα, τα άτομα με νευρική βουλιμία καταβάλουν τον εαυτό τους σε ατελείωτες δίαιτες, χάνουν σύντομα τον έλεγχο και εμφανίζουν επανειλημμένα επεισόδια υπερκατανάλωσης τροφής. Προκειμένου να απαλλαγούν από τις θερμίδες, που κατανάλωσαν, καταφεύγουν σε εμετό, καθαρτικά και σε επιπλέον φυσικά ή χημικά μέσα.
Μία από τις πιο συχνές παρενέργειες αυτής της διαταραχής είναι και η ζημιά που υφίστανται τα δόντια του ασθενούς, η οποία μάλιστα μπορεί να είναι και επώδυνη. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς η βουλιμία επηρεάζει τα δόντια και πώς να την αντιμετωπίσουμε.
Πως η βουλιμία επηρεάζει τα δόντια
Όπως αναφέραμε ήδη, τα άτομα που υποφέρουν από βουλιμία έχουν την τάση να εξαναγκάζουν τον εαυτό τους να κάνουν εμετό. Όταν αυτή η παθογένειά επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση προκαλούνται επιπλέον προβλήματα. Ο εμετός βγάζει γαστρικά οξέα από το στομάχι μας, τα οποία είναι πολύ διαβρωτικά για τα δόντια μας. Η συνεχής έκθεση σε αυτά τα οξέα μπορεί να βλάψει τόσο τον σμάλτο όσο και τους μαλακούς ιστούς. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανόν να παρατηρήσουμε τέτοια σημάδια ακόμα και στους πρώτους 6 μήνες.
Σημαντικές συνέπειες της βουλιμίας στα δόντια
- Τα γαστρικά οξέα φθείρουν το σμάλτο των δοντιών και προκαλούν διάβρωση
- Οι κοιλότητες αναπτύσσονται πιο γρήγορα.
- Τα δόντια φαίνονται κίτρινα και εύθραυστα.
- Οι σιελογόνοι αδένες πρήζονται και κατά συνέπεια μειώνεται η ικανότητα τους να παράγουν σάλιο.
- Υπάρχει η πιθανότητα να αναπτυχθούν πληγές στο στόμα.
- Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης ξηροστομίας
- Η καταπόνηση των δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε πόνους κατά διαστήματα
Πως την αντιμετωπίζουμε
Αρχικά πρέπει να καταλάβουμε ότι η βουλιμία είναι μια ψυχογενής ασθένεια. Για να την αντιμετωπίσουμε χρειαζόμαστε παρακολούθηση από ψυχολόγο, ιδανικά και διατροφολόγο. Σκοπός της παρακολούθησης είναι να μάθουμε να ελέγχουμε τις ποσότητες που τρώμε και να θέτουμε ρεαλιστικά προγράμματα διατροφής βελτιώνοντας την ψυχική μας υγεία παράλληλα.
Όσο αναφορά τώρα την στοματική μας υγεία, οι ασθενείς που έχουν υποφέρει από τέτοια περιστατικά χρειάζονται στενή οδοντιατρική παρακολούθηση. Οι καθαρισμός στο οδοντιατρείο σε αυτή την περίπτωση είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίος ακόμα και 2 φορές το χρόνο. Οι συχνές τυπικές επισκέψεις στο οδοντιατρείο μέσα στο χρόνο θα βοηθήσουν στην καλύτερη πρόληψη. Ο οδοντίατρος αν παρατηρήσει κάτι θα φροντίσει να μας ενημερώσει συνταγογραφώντας ή εφαρμόζοντας κάποια σχετική θεραπεία.
Η πρόληψη όμως δεν σταματάει εδώ. Εφόσον συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε βουλιμικά επεισόδια, προσπαθούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις στην στοματική μας υγεία. Αποφεύγουμε λοιπόν το βούρτσισμά κατευθείαν μετά τον εμετό γιατί μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αντ’ αυτού, επιλέγουμε να ξεπλύνουμε με νερό το στόμα μας για να αφαιρέσουμε όσο περισσότερο οξύ μπορούμε. Μόνο όταν ολοκληρώσουμε το ξέπλυμα μπορούμε να βουρτσίσουμε απαλά τα δόντια μας με μαλακή οδοντόβουρτσα. Το φθόριο μπορεί να ενισχύσει το σμάλτο των δοντιών μας, συνεπώς επιλέγουμε μια φθοριωμένη οδοντόκρεμα.
Αποκατάσταση από κατεστραμμένα δόντια
Σε μερικές περιπτώσεις η ζημιά που έχει γίνει στα δόντια απαιτεί θεραπείες αποκατάστασης όπως ένα σφράγισμα ή μια απονεύρωση. Ωστόσο, να θυμάστε ότι η αισθητική οδοντιατρική πλέον έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που μπορείτε και πάλι να ξανά αποκτήσετε ένα φωτεινό χαμόγελο με φυσικό αποτέλεσμα. Οι στεφάνες, γέφυρες, και οι όψεις είναι μερικές ενδεικτικές θεραπείες που μπορούν να σας αλλάξουν τη ζωή, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση σας. Εμπιστευτείτε τον οδοντίατρο σας και αυτός θα σας βγάλει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.