Γιατί τα δόντια μου είναι ευαίσθητα στο κρύο;

Γιατί τα δόντια μου είναι ευαίσθητα στο κρύο;

Ένα παγωτό μοιάζει μια ιδανική επιλογή για να ανταμείψετε τον εαυτό σας όταν έχετε μια δύσκολη μέρα. Μερικές φορές όμως όταν το παγωμένο παγωτό έρθει σε επαφή με ένα ευαίσθητο δόντι, τότε η απόλαυση γίνεται εφιάλτης. Πάνω από ένα 10% των ανθρώπων έχει τουλάχιστον από ένα δόντι ευαίσθητο στο κρύο. Η οδοντική υπερευαισθησία ή η ευαισθησία των δοντιών είναι μια κοινή οδοντική πάθηση που ο καθένας μπορεί να έχει λόγω ανθυγιεινών συνηθειών ή ως παρενέργεια άλλης προϋπάρχουσας πάθησης.

Τι προκαλεί την ευαισθησία των δοντιών στο κρύο;

Η οδοντίνη είναι το ευαίσθητο μαλακό στρώμα του δοντιού μας δίπλα στο σμάλτο των δοντιών. Καλύπτει τον πολφό των δοντιών όπου βρίσκονται τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία μας. Όταν το σμάλτο είναι εξασθενημένο και εκτεθεί στο κρύο τότε σίγουρα θα νιώσουμε αυτή την ευαισθησία. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τους πιο συνηθισμένους λόγους για την ευαισθησία των δοντιών λόγω του κατεστραμμένου σμάλτου.

Tερηδόνα που έχουμε παραμελήσει

Ένα από τα συμπτώματα της τερηδόνας είναι η ευαισθησία των δοντιών. Η πρώιμη έναρξη της τερηδόνας ξεκινά με μια μικρή τρύπα ή γρατσουνιά στο σμάλτο των δοντιών σας που δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι. Μόλις τα βακτήρια περάσουν από το σμάλτο, η οδοντίνη σας θα εκτεθεί στις ακραίες θερμοκρασίες αυτού που καταναλώνετε, μερικές φορές ακόμη και στον κρύο αέρα. Σίγουρα όμως δεν σας προτείνουμε να φτάσετε σε σημείο να πονάτε κάθε φορά που αναπνέετε από το στόμα για να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας.

Επιθετικό βούρτσισμα

Ενώ το βούρτσισμα και το νήμα είναι μια καλή συνήθεια που πρέπει να κρατήσετε. Η τεχνική του βουρτσίσματος, αν και δεν είναι ιδιαίτερη απαιτητική, πρέπει να την γνωρίζετε για να μην τραυματίζετε τα δόντια σας. Μάθετε περισσότερα για το πως να βουρτσίζετε τα δόντια σας εδώ: Πως βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας σε 3 λεπτά!

Το επιθετικό βούρτσισμα με σκληρή οδοντόβουρτσα μπορεί να χαράξει την επιφάνεια του σμάλτου των δοντιών σας. Στη συνέχεια, τα βακτήρια θα αρπάξουν την ευκαιρία να διασπάσουν το σμάλτο σας και να προκαλέσουν ευαίσθητα δόντια και τερηδόνα.

Βρουξισμός των δοντιών

Ο βρουξισμός (τρίξιμο) των δοντιών μπορεί να προκληθεί ως αντίδραση σε υψηλό στρες. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς το κάνουμε περιστασιακά, οι ασθενείς που εργάζονται σε περιβάλλον με έντονο στρες ή υποφέρουν από άγχος είναι επιρρεπείς στο τρίξιμο των δοντιών.

Τα σφιγμένα σαγόνια προσθέτουν περισσότερη πίεση στο δάγκωμα σας και σταδιακά φθείρουν τα πάνω και τα κάτω δόντια σας. Όταν το σμάλτο σπάει από τη συνεχή δύναμη του τριξίματος των δοντιών, η οδοντίνη σας εκτίθεται και προκαλεί ευαισθησία στα δόντια.

Σπασμένο ή ραγισμένο δόντι

Τα δόντια μας αν και αρκετά ανθεκτικά μπορούν είτε να σπάσουν είτε να ραγίσουν. Συνήθως, αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια μια έντονης αθλητικής δραστηριότητας με επαφή ή από την κατανάλωση σκληρών τροφίμων. Ακόμη και μια μικρή ρωγμή στο σμάλτο, μπορεί να εμφανίσει ευαισθησία στα δόντια.

Εκτεθειμένη ρίζα δοντιού

Η ρίζα του δοντιού είναι το μέρος του δοντιού κάτω από τη γραμμή των ούλων. Περιέχει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία και προστατεύεται από ένα στρώμα οστεΐνης. Όταν τα ούλα ή η οστεΐνη καταστραφούν, οι ρίζες των δοντιών εκτίθενται σε οτιδήποτε τρώτε. Έτσι, οδηγεί σε ευαισθησία των δοντιών. Συχνά αίτια που προκαλούν αυτό το φαινόμενο είναι το τρίξιμο των δοντιών και το κάπνισμα.

Ευαισθησία μετά από θεραπεία

Λόγω του συμπυκνωμένου υπεροξειδίου του υδρογόνου, οι θεραπείες λεύκανσης δοντιών μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή ευαισθησία στα δόντια. Ωστόσο, πίνοντας φθοριούχο νερό και τροφές πλούσια σε φθόριο, τα δόντια σας θα επανέλθουν πολύ γρήγορα στην αρχική τους κατάσταση όσο αναφορά την ευαισθησία τους.

Αν έχετε παρατηρήσει κάποια ευαισθησία στα δόντια σας, τότε μπορείτε να μας καλέσετε στο 2310 756 111 για να κλείσετε ένα ραντεβού για έλεγχο.

Αν έχετε απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε και άμεσα μαζί μας μέσω του messenger εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids

Dr.Eleni Salvaridi
a proud FASTBRACES® provider:
braces technology that is fast,
safe and affordable.