Συχνές Ερωτήσεις

Χρήσιμες οδηγίες

Ξεκούραση:

• Αν και μπορείτε να συνεχίσετε τις δραστηριότητές σας κανονικά θα σας προτείναμε να ξεκουραστείτε για το υπόλοιπο της ημέρας. Ανάλογα με την έκταση της θεραπείας ενδέχεται να είστε αρκετά μουδιασμένοι. Προσέχετε να μην δαγκωθείτε. Η επούλωση είναι ταχύτερη όταν ξεκουράζεστε επαρκώς.

Φαρμακευτική αγωγή:

• Καλό θα είναι να πάρετε το παυσίπονό σας πριν περάσει η αναισθησία. Μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσετε την αναλγητική αγωγή ανάλογα με την έκταση της θεραπείας.
• Αν συνταγογραφηθεί κάποιο αντιβιοτικό πρέπει να το πάρετε σύμφωνα με τις συμβουλές του γιατρού και τουλάχιστον για 3 ημέρες
• Κάποια φάρμακα επίσης ενδέχεται να επιβαρύνουν το στομάχι. Καλό θα είναι η λήψη τους να γίνεται μετά το φαγητό. Η γιατρός σας θα κρίνει εάν πρέπει να λάβετε επιπλέον γαστροπροστασία.
• Αν εμφανιστεί ανεπιθύμητη ενέργεια μετά από τη λήψη των φαρμάκων που σας συνταγογραφήθηκαν επικοινωνήστε με το ιατρείο το συντομότερο

Κατανάλωση αλκοόλ:

• Μην καταναλώνετε αλκοόλ μαζί με παυσίπονα-αναλγητικά ή αντιβιοτικά.
• Μην καταναλώνετε αλκοόλ μετά από επέμβαση που έχει γίνει με laser. Ενδέχεται να επιδεινωθεί το έγκαυμα στην περιοχή της επέμβασης και κατ’ επέκταση να ενισχυθεί η ευαισθησία.

Στοματική υγιεινή:

• Μην ξεπλένετε με αντισηπτικά στοματικά διαλύματα.
• Ενδείκνυται να γίνονται πλύσεις με χαμομήλι που είναι καταπραυντικό και ήπιο φυσικό αντισηπτικό
• Μπορείτε να βουρτσίσετε και να κάνετε μεσοδόντιο καθαρισμό στις περιοχές που έγινε θεραπεία. Η στοματική υγιεινή ξεκινάει την επόμενη ημέρα μετεγχειρητικά με ειδική εξαιρετικά μαλακή-μετεγχειρητική οδοντόβουρτσα και μεσοδόντια βουρτσάκια

Διατροφή:

• Την πρώτη εβδομάδα μετεγχειρητικά τρώτε μαλακές τροφές όπως ζυμαρικά, ρύζι, αυγά, ψάρι, γιαούρτι, σούπα, πουρέ και μαλακά καλοβρασμένα λαχανικά.
• Αποφύγετε τις υπερβολές στην επιλογή του φαγητού: Πιο συγκεκριμένα αποφύγετε τα πολύ ζεστά, τα πολύ κρύα, τα πολύ όξινα και τα πολύ πικάντικα φαγητά. Μην επιλέγετε σκληρά και τραγανά φαγητά, όπως ποπ-κορν, ξηρούς καρπούς, σπόρους, και δημητριακά, για 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
• Αποφεύγετε τα αλκοολούχα ποτά και τα αναψυκτικά για 1 εβδομάδα μετεγχειρητικά

Κάπνισμα:

Μην καπνίζετε μετά την θεραπεία. Το κάπνισμα καθυστερεί την επούλωση, αυξάνει την μετεγχειρητική δυσανεξία, προάγει την αιμορραγία, και διευκολύνει την επιμόλυνση του τραύματος.
Για όποια διευκρίνιση ή απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Ξεκούραση:
Μπορείτε να συνεχίσετε τις δραστηριότητές σας κανονικά.

Στοματική υγιεινή:
• Ενδείκνυται να γίνονται πλύσεις με χαμομήλι που είναι καταπραυντικό και ήπιο φυσικό αντισηπτικό για 3 μέρες, καθώς απαιτείται αντισηψία λόγω της φλεγμονής που έχει δημιουργηθεί στα ούλα από την εφαρμογή της διαδικασίας.
• Καθημερινό πλύσιμο των δοντιών με τη χρήση μεσοδόντιων και νήματος για τουλάχιστον 2 φορές ημερησίως θα βοηθήσει στη διατήρηση του αποτελέσματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όσο πιο τυπικός είναι ένας ασθενής στην σωστή στοματική υγιεινή, τόσο περισσότερο θα παραμείνουν λευκά, λαμπερά και καθαρά τα δόντια του.

Κάπνισμα:
Μπορείτε να καπνίσετε κανονικά μετά την θεραπεία.

Η συμβουλή μας:
Παρόλο που ο καθαρισμός δοντιών, όπως και άλλες οδοντιατρικές διαδικασίες, είναι συνδεδεμένος στον κοινό νου με πόνο, πρόκειται στην πραγματικότητα για μια ανώδυνη διαδικασία. Ωστόσο, επειδή ο πόνος είναι ένα υποκειμενικό αίσθημα, που εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες κάθε ανθρώπου, υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής, πριν την έναρξη του καθαρισμού δοντιών, ήπιας τοπικής αναισθησίας, μέσω αναισθητικού τζελ.

Η πιστή τήρηση των ακόλουθων οδηγιών μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα θα βοηθήσει σημαντικά στην ταχεία ανάρρωση και θα μειώσει τον κίνδυνο των πιθανών επιπλοκών. 
 
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ : 
Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί να μη δαγκώνετε την παρειά , τα χείλη ή τη γλώσσα σας , όσο είστε μουδιασμένοι. Η αναισθησία διαρκεί συνήθως δύο με  τρείς ώρες αφότου φύγετε από το οδοντιατρείο. 
 
ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ : 
Κρατήστε ανάμεσα στα δόντια τη γάζα που σας τοποθετήθηκε μετά την επέμβαση για 30 με 45 λεπτά ασκώντας σταθερά ήπια πίεση. Η αιμορραγία είναι αναμενόμενη μετά από κάποια επέμβαση στο στόμα. Θεωρείται φυσιολογικό λίγο αίμα από το τραύμα να βάφει κόκκινο το σάλιο σας και να έχετε γεύση αίματος στο στόμα σας.  
 
ΠΟΝΟΣ : 
Πόνος είναι το φυσιολογικό να υπάρχει μετά από κάποια επέμβαση στο στόμα. Για την αντιμετώπισή του, θα λαμβάνετε τα παυσίπονα που σας συστήθηκαν, κατα τον τρόπο που σας υποδείχθηκε. Αν ο πόνος συνεχίζει να αυξάνεται μετά το πρώτο 48ωρο, επικοινωνήστε 
με το οδοντιατρείο. 
 
ΠΡΗΞΙΜΟ: 
Πιθανή είναι η εμφάνιση πρηξίματος  στην  περιοχή της επέμβασης. Αυτό είναι φυσιολογικό. Η διάρκεια του είναι περίπου 4 ημέρες (μέχρι τη 2η αυξάνεται και από την 4η υποχωρεί). Αν το πρήξιμο συνεχίζει να αυξάνει και την 4η ημέρα και/ή ο πόνος συνεχίζει ή αυξάνει, 
επικοινωνείστε με το οδοντιατρείο. Επίσης πιθανή και φυσιολογική  είναι η εμφάνιση μελανιάσματος στο δέρμα. 
 
ΠΥΡΕΤΟΣ: 
Κάποια μικρή αύξηση στη θερμοκρασία είναι φυσιολογική και όχι ανησυχητική. Αυτή με την ανάρρωση θα υποχωρήσει. Αν συνεχίσει αμείωτη, επικοινωνήστε μαζί μας. 
 
ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ: 
Ειδικά σε εξαγωγή φρονιμίτη εμφανίζεται συχνά τέτοια δυσκολία. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να καταβάλετε προσπάθεια να ανοίγετε σιγά σιγά έστω και αν  χρειαστεί  με την βοήθεια των δακτύλων σας.
 
ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ:
Αποφύγετε το έντονο ρούφηγμα στο στόμα. Την ημέρα της επέμβασης, αλλά και τις αμέσως επόμενες συνίσταται ξεκούραση. Δεν πρέπει να κάνετε κάποια κουραστική εργασία (έντονο σκύψιμο, σκάψιμο κλπ) ή άθληση για να μη προκληθεί αιμορραγία. Επίσης, μην καπνίσετε για μερικές μέρες γιατί το κάπνισμα προκαλεί διαταραχές στην επούλωση και αποφύγετε το αλκοόλ ειδικά αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή μετά την εξαγωγή.  
 
ΡΑΜΜΑΤΑ: 
 
ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ: 
Δεν επιτρέπονται οι πλύσεις του στόματος και το βούρτσισμα το πρώτο 24ωρο. Από την επόμενη ημέρα της επέμβασης  θα κάνετε πλύσεις με χλιαρό χαμομήλι ή αλατόνερο 4 με 5 φορές την ημέρα για 5-7 ημέρες , ενώ θα αρχίσετε να βουρτσίζετε και τα δόντια σας προσέχοντας βέβαια  την περιοχή της επέμβασης. Η υγιεινή του στόματος είναι πολύ βασική, ωστε να γίνει σωστά και γρήγορα η επούλωση. Αποφύγετε να  βάζετε τα δαχτυλά σας ή τη γλώσσα σας για να ελέγξετε τη περιοχή του τραύματος. 
 
ΔΙΑΤΡΟΦΗ:  
Για  2 ώρες μετά την εξαγωγή αποφύγετε να φάτε και να πείτε οτιδήποτε.
 
Έπειτα μην επιλέξετε σκληρά,πικάντικα ή ζεστά φαγητά. Το 1ο 24ωρο η τροφή  πρέπει να 
είναι υγρή και κρύα (γάλα, γιαούρτι, παγωτό, χυμοί κλπ). Τις  2 επόμενες ημέρες πρέπει να 
είναι μέτριας σκληρότητας (πατάτες ρύζι,μακαρόνια, κιμάς κλπ). Από την 7η ημέρα και μετά 
μπορείτε να επανέλθετε στις καθημερινές διατροφικές σας συνήθειες. Καλό είναι μέχρι την 
7η ημέρα να αποφύγετε το μάσημα από την πλευρά της επέμβασης. 
 
ΦΑΡΜΑΚΑ: 
Αν σας έχουν συστηθεί κάποια φάρμακα , θα πρέπει να  τα λαμβάνετε κατά τις οδηγίες που 
σας δόθηκαν ώστε να αποφευχθούν κατα το δυνατό κάποιες πιθανές επιπλοκές. Αν όχι μην 
πάρετε τη πρωτοβουλία να ξεκινήσετε κάποια αγωγή χωρίς λόγο. Σε οποιαδήποτε 
παρενέργεια των φαρμάκων επικοινωνήστε με το οδοντιατρείο. 

Για να επιτευχθούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τη λεύκανση στο σπίτι με εξατομικευμένους νάρθηκες , θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τις  παρακάτω οδηγίες: 

  1. Το gel που προτείνεται για τη λεύκανση  των δοντιών σας , συστήνετε μόνο από τον οδοντίατρο και προορίζεται για χρήση αποκλειστικά από εσάς. Η χρήση του είναι ασφαλής , αρκεί να ακολουθούνται κατα γράμμα οι οδηγίες και να μη γίνονται υπερβολές. Για κανένα λόγο δε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε λευκαντικά υλικά ή καλλυντικά που υπόσχονται ότι  λευκαίνουν τα δόντια σας, χωρίς τη συμβουλή οδοντιάτρου .
  2. Το gel  λεύκανσης είναι απαραίτητο να φυλάσσεται στο ψυγείο , αλλιώς μειώνεται η δραστικότητά του.
  3. Η ποσότητα λευκαντικού gel που έχετε παραλάβει είναι αρκετή για καθημερινή χρήση επί 15 ημέρες περίπου , οπότε συνήθως ολοκληρώνεται η διαδικασία  λεύκανσης με νάρθηκες στο σπίτι.
  4. Βουρτσίστε προσεκτικά τα δόντια σας και χρησιμοποιείστε οδοντικό νήμα πριν από κάθε εφαρμογή Gel  λεύκανσης. Σας συστήνουμε τη χρήση λευκαντικής οδοντόκρεμας για επαύξηση του λευκαντικού αποτελέσματος.
  5. Διατηρείτε τους ναρθηκές λεύκανσης πάντα καθαρούς και στεγνούς πριν τη τοποθέτηση του gel. Μην τους  αφήνετε σε ζεστές εστίες , καθώς αλλιώνονται.
  6. Η ποσότητα gel  λεύκανσης που χρειάζεται να τοποθετηθεί στους νάρθηκες  είναι πολύ μικρή , ίση με μια <<φακή>> για κάθε δόντι, που τοποθετείται στο βαθύτερο σημείο του εσωτερικού του νάρθηκα. Η τοποθέτηση περίσσειας υλικού στους νάρθηκες δεν επιταγχύνει τη διαδικασία λεύκανσης , ούτε βελτιώνει το αποτέλεσμα. Κάνετε οικονομία στο υλικό σας για μεγαλύτερη ασφάλεια (αποφυγή συμπτωμάτων υπερευαισθησίας των δοντιών), αλλά και για να χρησιμοποιηθεί κατα το δυνατόν περισσότερες μέρες.Τοποθετήστε το νάρθηκα στο στόμα σας ώστε να εφαρμόζει τελείως στα δόντια .
  7. Διατηρείστε το  νάρθηκα με το gel στο στόμα σας μόνο για το χρονικό διάστημα που σας έχει συστηθεί. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να παρατηρήσετε αυξημένη ροή σάλιου στο στόμα σας.
  8. Μετά την αφαίρεση του νάρθηκα  ξεπλύνετέ τον με κρύο νερό, καθαρίστε τον με μια οδοντόβουρτσα , σκουπίστε τον και τοποθετείστε τον ανάποδα στην ειδική θήκη. Επίσης, βουρτσίστε και απομακρύνετε το υλικό από τα δόντια σας.Αποφύγετε να φάτε ή να πιείτε για μια ώρα αμέσως μετά την αφαίρεση του νάρθηκα.
  9. Κατα τη διάρκεια της λεύκανσης απογύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση τροφίμων και ποτών με χρωστικές. Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση τσιγάρου , πούρου , κόκκινου κρασιού, καφέ, τσαγιού, χαμομηλιού, αναψυκτικών,τύπου cola , σάλτσας σόγιας, χυμών γκρειπφρουτ, κερασιών, φράουλας ,βατόμουρου, πατζαριών, κοκκινιστού κρέατος σοκολάτας και όξινων , π.χ. πορτοκαλιού, λεμονιού.
  10. Αν αισθανθείτε ευαισθησία ή πόνο στα δόντια ή στα ούλα σας,σταματήστε τη χρήση του gel λεύκανσης για μια μέρα. Αν τα συμπτώματα συνεχιστούν , ενημερώστε τον οδοντιατρό σας , ωστε να προλάβει τυχόν προβλήματα. 

Είμαστε εδώ για εσάς!

Επικοινωνήστε μαζί μας, αν δεν μπορείτε να μας βρείτε​

Καλέστε στο Οδοντιατρείο Ευόσμου

Καλέστε στο Οδοντιατρείο Ευζώνων


FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids

Dr.Eleni Salvaridi
a proud FASTBRACES® provider:
braces technology that is fast,
safe and affordable.