Πώς το χαμόγελο επηρεάζει την συνολική μας υγεία
Βάσει ορισμού το χαμόγελο είναι μια έκφραση του προσώπου που σχηματίζεται κυρίως με την κάμψη των μυών στα πλάγια του στόματος. Πέραν όμως του τυπικού ορισμού, το χαμόγελο παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή μας γιατί αφενός είναι ένα μέσω έκφρασης θετικών συναισθημάτων αλλά αφετέρου είναι ζωογόνο για την υγεία μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το χαμόγελο μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους το χαμόγελο μπορεί να επηρεάσει θετικά την ευημερία μας.
Μείωση άγχους
Αρχικά, το χαμόγελο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα άγχους. Όταν χαμογελάμε, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Αυτές οι ενδορφίνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συναισθήματα του στρες και του άγχους, καθώς και βελτιώνουν τη συνολική μας διάθεση. Επιπλέον, το χαμόγελο μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή μας πίεση, που είναι δύο βασικοί δείκτες του στρες.
Ενδυνάμωση ανοσοποιητικού
Έπειτα πόσοι ξέρανε ότι το χαμόγελο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα; Μελέτες* έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που χαμογελούν πιο συχνά έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν. Αυτό συμβαίνει επειδή το χαμόγελο αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών. Επιπλέον, όταν χαμογελάμε, το σώμα μας παράγει αντισώματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τις ασθένειες πιο αποτελεσματικά.
Ενίσχυση διαπροσωπικών σχέσεων
Τρίτον, το χαμόγελο μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις μας με τους άλλους. Όταν χαμογελάμε, φαινόμαστε πιο προσιτοί και φιλικοί, κάτι που μπορεί να διευκολύνει τους άλλους να συνδεθούν μαζί μας. Επιπροσθέτως, το χαμόγελο μπορεί να δημιουργήσει έναν βρόχο θετικής ανατροφοδότησης, όπου το χαμόγελό μας ενθαρρύνει και τους άλλους να χαμογελάσουν. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ισχυρότερων κοινωνικών δεσμών, οι οποίες είναι σημαντικές για την ψυχική μας υγεία.
Αντιμετώπιση πόνου
Τέταρτον, οι ενδορφίνες που αναφέραμε λίγο προηγουμένως βοηθάνε και στην αντιμετώπιση του πόνου. Ουσιαστικά μέσω του χαμόγελου παράγουμε αυτές τις ενδορφίνες οι οποίες σε αυτή την περίπτωση μπορούν να λειτουργήσουν ως παυσίπονα. Συνεπώς, οι ενδορφίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συναισθημάτων πόνου και δυσφορίας, γεγονός που μπορεί να μας διευκολύνει να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις χρόνιου πόνου. Τα οφέλη δεν είναι όμως μόνο σωματικά καθώς το χαμόγελο μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή από τον πόνο μας και να βελτιώσει τη διάθεσή μας, κάτι που μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε πιο αποτελεσματικά.
Αύξηση ευεξίας
Τέλος, το χαμόγελο μπορεί να βελτιώσει τη συνολική μας ευεξία. Όταν χαμογελάμε, στέλνουμε ένα μήνυμα στον εγκέφαλό μας ότι είμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησής μας, καθώς και στη βελτίωση της συνολικής μας οπτικής για τη ζωή. Οι άνθρωποι που χαμογελάνε νιώθουνε πιο χαλαροί και άνετοι, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συναισθημάτων του άγχους και της κατάθλιψης.
Το συμπέρασμα και η συμβουλ΄ή μας
Έχοντας απαριθμήσει μερικά από τα οφέλη που απολαμβάνουμε βάζοντας το χαμόγελο στην καθημερινότητα μας, θα θέλαμε να σταθούμε στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κάποιο ορθοδοντικό ή γενικότερα οδοντικό πρόβλημα, αποφεύγουν να χαμογελάνε, γιατί νιώθουν ότι εκτίθενται. Πρόκειται για μια συμπεριφορά που εγκλωβίζει το άτομο από το να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα του και επηρεάζει ψυχικά και σωματικά την συνολική του υγεία.
Συμβουλή μας είναι να προσπαθήσουμε να προστατέψουμε το χαμόγελο μας με κάθε δυνατόν μέσο που διαθέτουμε… είτε αυτό προϋποθέτει να συμφιλιωθούμε με τις ατέλειες μας, είτε αποφασίσουμε να τις διορθώσουμε, είτε ακόμα και να ζητήσουμε την βοήθεια ενός ειδικού ανάλογα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν πρέπει να μας εμποδίζει να δώσουμε στο χαμόγελο πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας.
*Πηγές μελετών:
Kraft, T. L., & Pressman, S. D. (2012). Grin and bear it: the influence of manipulated facial expression on the stress response. Psychological Science, 23(11), 1372-1378.
Lomauro, C., & Ogren, J. A. (2013). The effects of smiling on perceived stress. International Journal of Psychological Studies, 5(3), 107-112.
Cohen, S., Doyle, W. J., Turner, R. B., Alper, C. M., & Skoner, D. P. (2003). Emotional style and susceptibility to the common cold. Psychosomatic Medicine, 65(4), 652-657.
Pressman, S. D., & Cohen, S. (2005). Does positive affect influence health? Psychological Bulletin, 131(6), 925-971.