5 βασικές συνήθειες για ένα υγειές και φυσικό χαμόγελο

5 βασικές συνήθειες για ένα υγειές και φυσικό χαμόγελο

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας είναι απαραίτητη για τη συνολική ευεξία και αυτοπεποίθησή μας. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε σημαντικές πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να δώσετε προτεραιότητα στην οδοντική σας υγιεινή. Θα εμβαθύνουμε σε πέντε βασικές συνήθειες που μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα για να επιτύχετε και να διατηρήσετε ένα υγιές χαμόγελο.

Η δύναμη του καθημερινού βουρτσίσματος

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι το Α και το Ω μιας υγιής ρουτίνας που θωρακίζει τη στοματική μας φροντίδα. Για να διασφαλίσετε ότι βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας ακολουθήστε την παρακάτω τεχνική. Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και βουρτσίστε για δύο ολόκληρα λεπτά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε όλες τις επιφάνειες των δοντιών, κάνοντας απαλές, κυκλικές κινήσεις. Μην ξεχάσετε να βουρτσίζετε τα πίσω δόντια, καθώς εκεί τείνει να συσσωρεύεται η πλάκα. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να μην αμελούμε την αντικαταστήστε της οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες ή νωρίτερα εάν οι τρίχες ξεφτίσουν. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες οδηγίες για το σωστό βούρτσισμα στο άρθρο μας: 7 Λάθη που κάνουμε όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας.

Το οδοντικό νήμα είναι μέρος της ρουτίνας σας

Εκτός από το βούρτσισμα, το οδοντικό νήμα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βέλτιστης στοματικής υγείας. Φτάνει στις περιοχές ανάμεσα στα δόντια σας που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση μια οδοντόβουρτσα. Αφαιρώντας την πλάκα από αυτούς τους χώρους, μπορείτε να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και να βελτιώσετε τη συνολική στοματική σας υγιεινή. Για να χρησιμοποιήσετε σωστά το νήμα χρειάζεται απλά να σύρετε απαλά το νήμα ανάμεσα σε κάθε δόντι και στη συνέχεια να συνεχίσετε κάνοντας ημικυκλικές κινήσεις. Να είστε προσεκτικοί ώστε αφενός να μην τραυματίσετε τα ούλα αλλά παράλληλα να φτάσετε με το νήμα έως το ούλο.

Η διατροφή συνδέεται άμεσα με την υγεία των δοντιών

Οι διατροφικές επιλογές που κάνετε έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη στοματική σας υγεία και σχετίζονται πολλές φορές με την κακοσμία στόματος. Μια σωστή διατροφή  δόντια προστατεύει τα δόντια και δεν επιβαρύνει την υγεία των ούλων. Ο βασιλιάς της καλής διατροφής είναι τα φρούτα και λαχανικά γιατί ενεργοποιούν την παραγωγή σάλιου και βοηθούν στον φυσικό καθαρισμό των δοντιών σας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πλούσια σε ασβέστιο, είναι επίσης ευεργετικά για τη διατήρηση γερών δοντιών. Προτιμήστε τροφές που περιέχουν βιταμίνη D, όπως λιπαρά ψάρια. Εξίσου σημαντικό είναι να περιορίσετε την κατανάλωση σνακ και ποτών με ζάχαρη, καθώς μπορούν να συμβάλουν στην τερηδόνα. Διατηρώντας μια ισορροπημένη διατροφή και παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να δείτε τη στοματική σας υγεία να μεταμορφώνεται.

Ο ρόλος των τακτικών οδοντιατρικών ελέγχων

Οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της βέλτιστης στοματικής υγείας. Στόχος μας είναι να ανιχνεύσουμε ενδεχόμενα προβλήματα πριν εξελιχθούν. Κατά τη διάρκεια του τυπικού ελέγχου, εξετάζουμε διεξοδικά τα δόντια και τα ούλα. Προχωράμε σε οδοντιατρικούς καθαρισμούς και αφαιρούμε τη συσσωρευμένη πλάκα και πέτρα. Θυμηθείτε, η πρόληψη είναι το κλειδί για την αποφυγή πιο εκτεταμένων και δαπανηρών θεραπειών. Συνεπώς ένα ραντεβού για καθαρισμό 2 φορές το χρόνο, μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά.

Επιβλαβείς συνήθειες που επιβαρύνουν τη στοματική μας υγεία

Ορισμένες συνήθειες μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη στοματική σας υγεία. Το κάπνισμα, για παράδειγμα, κιτρινίζει τα δόντια και αυξάνει τον κίνδυνο ασθένειας των ούλων και καρκίνου του στόματος. Το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός) μπορεί να φθείρει το σμάλτο σας και να προκαλέσει πόνο στη γνάθο και στους μυς. Τέλος, το δάγκωμα των νυχιών δεν επηρεάζει μόνο τα νύχια σας αλλά εκθέτει και τα δόντια σας σε επιβλαβή βακτήρια.

Θα θέλαμε να θυμάστε ότι η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας είναι μια δια βίου δέσμευση όχι προς τον οδοντίατρο αλλά προς τον εαυτό μας. Ενσωματώνοντας αυτές τις πέντε βασικές συνήθειες στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο της στοματικής μας υγείας και να απολαμβάνουμε ένα φυσικό χαμόγελο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids

Dr.Eleni Salvaridi
a proud FASTBRACES® provider:
braces technology that is fast,
safe and affordable.