7 Λάθη που κάνουμε όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας

7 Λάθη που κάνουμε όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας

Το βούρτσισμα των δοντιών όπως λέμε πάντα στους ασθενείς μας είναι ο σημαντικότερος και πιο αποτελεσματικός παράγοντας πρόληψης. Η υγεία των δοντιών μας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ρουτίνα του βουρτσίσματος. Οποιαδήποτε απόκλιση από την ρουτίνα μας, μπορεί να έχει άμεσα ή έμμεσα αρνητικά αποτελέσματα στην στοματική μας υγεία. Παρόλο αυτά συχνά επικοινωνούμε με ασθενείς που δυστυχώς δεν γνωρίζουν πως να βουρτσίσουν αποτελεσματικά τα δόντια τους. Θέλοντας να ενημερώσουμε λοιπόν όλους τους αναγνώστες μας, συγκεντρώσαμε 10 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας.

1) Χρησιμοποιούμε την ίδια οδοντόβουρτσα για πολύ καιρό

Η οδοντόβουρτσα μας πρέπει να αντικαθίσταται κάθε τρεις μήνες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα παρατηρούμε ότι οι ίνες αρχίζουν να ξεφτίζουν, σπάνε,  γίνονται άκαμπτες ή φθείρονται. Συνεπώς, είναι λογικό να μειώνεται και η αποτελεσματικότητα τους. Αν παρατηρείτε ότι οι ίνες φθείρονται στον ένα μήνα, προσέξτε γιατί ίσως ασκείτε μεγάλη πίεση κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Αν από την άλλη παρατηρείτε ότι έχουν περάσει 5-6 μήνες και οι ίνες είναι σε καλή κατάσταση, τότε μάλλον ή δεν βουρτσίζετε καλά τα δόντια σας ή δεν το κάνετε αρκετά συχνά. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα γιατί σταδιακά αναπτύσσονται βακτήρια που δεν θέλουμε να μεταφερθούν στο στόμα μας

2) Βουρτσίζουμε τα δόντια μας πολύ συχνά η σπάνια

Ναι, και οι 2 περιπτώσεις είναι επιβλαβείς για την στοματική μας υγιεινή. Στην πρώτη περίπτωση, το συχνό βούρτσισμα μπορεί σταδιακά να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών και να καταστρέψει τα ούλα. Στη δεύτερη περίπτωση, όλοι ξέρουμε ότι δεν θέλει πολύ για να κατακαθίσουν στα δόντια μας επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν πλάκα και τερηδόνα. Η καλύτερη συχνότητα είναι 2 φορές την ημέρα.

3) Δεν τα πλένουμε με σωστό τρόπο

Για να είμαστε ειλικρινείς δεν θέλει και καμιά σπουδαία τεχνική για να βουρτσίσουμε τα δόντια μας. Απλά χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικοί και να βουρτσίζουμε όλα τα δόντια μας και σε όλη την επιφάνεια τους. Ιδιαίτερα βοηθάει αν κάνουμε κυκλικές κινήσεις και όσο μπορούμε η κλίση του χεριού μας να είναι περίπου 45 μοίρες. Αυτό θα μας βοηθήσει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Αν κουραζόμαστε να κάνουμε αυτές τις κινήσεις, ίσως μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μας λύσει τα χέρια. Σε κάθε περίπτωση όμως, καλό είναι να αφιερώνουμε περίπου 2-3 λεπτά σε όλη τη διαδικασία.

4) Δεν πλένουμε τα γλώσσα και τα ούλα μας

Η στοματική υγιεινή δεν αποτελείται μόνο από τα δόντια μας αλλά και από τα ούλα και την γλώσσα μας. Φυσικά, το ένα μπορεί να επηρεάσει το άλλο. Συνεπώς, αν βουρτσίζουμε μόνο τα δόντια μας και τα ούλα μας δεν είναι σε καλή κατάσταση, αυτομάτως επιβαρύνεται και η υγεία των δοντιών μας. Για αυτό το λόγο δεν ξεχνάμε με την οδοντόβουρτσα να βουρτσίσουμε απαλά και αυτά τα σημεία και μετά με πλύσεις να ξεβγάλουμε την οδοντόκρεμα.

5) Δεν ξέρουμε πως να αποθηκεύουμε την οδοντόβουρτσα μας

Εάν ο νεροχύτης που βουρτσίζουμε τα δόντια μας είναι στην τουαλέτα συστήνουμε να μην αφήνετε την οδοντόβουρτσα εκτεθειμένη σε μικρόβια και βακτήρια.  Μπορούμε να χρησιμοποιούμε κάλυμμα οδοντόβουρτσας αλλά να προσέξουμε να έχει τρύπες για να αερίζεται. Ωστόσο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ξεπλένουμε καλά την οδοντόβουρτσα και μετά να την σκουπίζουμε για να είναι στεγνή.

6) Χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες οδοντόκρεμας

Σε αντίθεση με τις κοινές διαφημίσεις που συχνά μας παραπλανούν, η ιδανική ποσότητα οδοντόκρεμας είναι στο μέγεθος ενός μπιζελιού. Η μεγαλύτερη ποσότητα όχι μόνο δεν σημαίνει πιο υγιή δόντια αλλά μπορεί να είναι και επιβλαβής λόγω της μεγάλες έκθεσης των δοντιών σε φθόριο.

7) Δεν χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα

Το οδοντικό νήμα είναι ο καλύτερος φίλος του βουρτσίσματος που μαζί χτίζουν ένα ισχυρό τοίχο προστατεύοντας την στοματική μας υγεία. Πολλοί άνθρωποι δυστυχώς δεν το έχουν εντάξει στην ρουτίνα τους αν και θεωρείται απαραίτητο. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το οδοντικό νήμα.

Αν έχετε μικρό παιδάκια στο σπίτι μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε και το άρθρο μας «Πως βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας σε 3 λεπτά!»

Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να αφήσετε την ερώτηση σας από κάτω στα σχόλια ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 756 111

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids

Dr.Eleni Salvaridi
a proud FASTBRACES® provider:
braces technology that is fast,
safe and affordable.