Πότε να αρχίσετε να βουρτσίζετε τα δόντια του μωρού σας

Πότε να αρχίσετε να βουρτσίζετε τα δόντια του μωρού σας

Κάθε νέος γονέας έχει την απορία για το πως και πότε να φροντίσει τα δοντάκια του μικρού παιδιού του. Η διαδικασία αρχίζει από πολύ μικρή ηλικία, που το παιδί ακόμα δεν μπορεί να βουρτσίσει τα δόντια του. Αλλά ακόμα και σε μια λίγο μεγαλύτερη ηλικία είναι λογικό να χρειάζεται βοήθεια στον καθαρισμό των δοντιών του, γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζετε και εσείς ότι γίνεται σωστά όλη η διαδικασία. Συνεπώς, ο γονέας καλείται να ενσωματώσει στο πρόγραμμα του την σωστή πρόληψη για την στοματική υγεία του παιδιού του από τους πρώτους κιόλας μήνες.

Όπως λέμε πάντα η πρόληψη και η συντήρηση είναι το κλειδί για να εξασφαλίσουμε υγιή δόντια με διάρκεια και αντοχή στο χρόνο. Μια τέτοια συνήθεια είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείται από μικρή ηλικία, γιατί τότε το παιδί είναι πιο εύκολο να ανταποκριθεί σε αυτά τα ερεθίσματα και με σωστή διαπαιδαγώγηση να το κάνει τρόπο ζωής.

Χρόνο με το χρόνο καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, ο σωστός τρόπος για να φροντίζει τη στοματική του υγεία αλλάζει. Διαφορετική είναι η πρόληψη για ένα παιδί μόλις 18 μηνών και διαφορετική για ένα παιδί νηπιαγωγείου. Παρακάτω θα βρείτε ένα σύντομο οδηγό που θα σας βοηθήσει να μάθετε πως βουρτσίζετε τα δόντια του μωρού σας και ποια είναι η καλύτερη πρόληψη με βάση την ηλικία του παιδιού σας.

Για μωρά μέχρι 18 μηνών

Στην ηλικία των 18 μηνών το μωρό σας θα έχει ήδη βγάλει κάποια δοντάκια και παράλληλα θα αρχίζει να καταναλώνει τροφές που μπορεί να επιβαρύνουν την στοματική του υγεία, όπως τροφές που περιέχουν ζάχαρη. Από αυτή την ηλικία και μετά μπορείτε να ξεκινήσετε μια ρουτίνα στοματικής φροντίδας 2 φορές την ημέρα. Μέχρι όμως τους 18 μήνες μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες.

Σε αυτό το στάδιο δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε οδοντόβουρτσα. Μπορείτε να καθαρίζετε το δόντια του μωρού σας χρησιμοποιώντας ένα απαλό και μαλακό πανάκι. Σκουπίζετε τα νεογιλά δόντια αφιερώνοντας περίπου 2 λεπτά για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία. Συνήθως, το πανάκι το χρησιμοποιούμε και με λίγο νερό για να αφαιρέσουμε από τα ούλα του μωρού τα υπολείμματα γάλακτος. Σε περίπτωση που προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε οδοντόβουρτσα επιλέξετε τη πιο μαλακή που μπορείτε να βρείτε και με μικρές κυκλικές κινήσεις βουρτσίστε τα δόντια του μωρού σας.

Όσο αναφορά την οδοντόκρεμα μπορείτε να βρείτε παιδικές οδοντόκρεμες με φθόριο οπουδήποτε. Καλό είναι να προσέξετε να προμηθευτείτε οδοντόκρεμες κατάλληλες για παιδιά κάτω των 2 ετών. Οι συγκεκριμένες έχουν μειωμένη ποσότητα φθορίου περίπου 250-500 ppm F. Τέλος, δώστε βάση στην ποσότητα της οδοντόκρεμας και προσπαθήστε να μην υπερβαίνει σε μέγεθος το ένα κόκκο ρυζιού.

Από 2,5 – 3 χρονών και άνω

Μόλις το παιδί σας γίνει 2,5 – 3 χρόνων είναι ασφαλές να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα χαμηλής περιεκτικότητας σε φθόριο. Με τέτοια οδοντόκρεμα έχει περίπου 1000 ppm F, και η ιδανική ποσότητα είναι στο μέγεθος μπιζελιού. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να φτύσει την οδοντόκρεμα μετά το βούρτσισμα. Στόχος σας είναι να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα του οδοντόκρεμας που μπορεί να καταπιεί κατά λάθος. Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν το παιδί σας πρόκειται να ξεπλύνει το στόμα του. Συχνά τα παιδιά είναι αφηρημένα και απλώς καταπίνουν το νερό και, κατά συνέπεια, την οδοντόκρεμα μαζί του.

Γνωρίζουμε ότι για ένα νέο γονέα είναι πραγματική πρόκληση το να καθαρίζουν τα δόντια του παιδιού τους. Δεν είναι εύκολο γιατί εχουν περιορισμένη ορατότητα και δεν μπορούν να κινηθούν με άνεση. Η δική μας συμβουλή είναι να το πάρετε στην αγκαλιά σας στρέφοντας το προσωπάκι του από την αντίθετη κατεύθυνση και τοποθετώντας μπροστά ένα καθρέφτη, ώστε να έχετε καλύτερη ορατότητα.

Από 7 χρονών και άνω

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, θα χρειαστεί όλο και λιγότερη βοήθεια στο καθαρισμό των δοντιών του. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται τους γονείς τους, για να τους βοηθήσουν με την στοματική τους υγιεινή σε κάποιο βαθμό έως ότου είναι περίπου επτά ή οκτώ ετών. Είναι απολύτως φυσιολογικό λοιπόν να επιβλέπετε όλη τη διαδικασία. Σταδιακά όμως δίνετε τα ερεθίσματα, ώστε το παιδί να αρχίσει μόνο του να πλένει τα δόντια του. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή τη περίοδο. Πολλά παιδιά σταματούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους όταν βρεθούν σε ηλικία 8 – 10 ετών και οι γονείς τους σταματάνε να τα επιβλέπουν.

Η ποσότητα της οδοντόκρεμας σε αυτή την ηλικία είναι ανάλογη με αυτή και ενός ενήλικά, δηλαδή στο μέγεθος ενός μπιζελιού. Επίσης, η περιεκτικότητα σε φθόριο είναι 1450-1500 ppm F, όπως δηλαδή και οι οδοντόκρεμες που χρησιμοποιούν οι ενήλικες. H διάρκεια του βουρτσίσματος καλό είναι να φτάνει τα 3 λεπτά και να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids

Dr.Eleni Salvaridi
a proud FASTBRACES® provider:
braces technology that is fast,
safe and affordable.