Οδηγίες και λάθη για το Στοματικό Διάλυμα

Στοματικό διάλυμα

Οδηγίες και λάθη για το Στοματικό Διάλυμα

Τo στοματικό διάλυμα χρησιμοποιείται κυρίως μετά το βούρτσισμα και σκοπό έχει τη μείωση του μικροβιακού φορτίου, των βακτηρίων και της πλάκας στο στόμα μας. Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη από τη χρήση του στοματικού διαλύματος είναι ότι φρεσκάρει την αναπνοή μας. Συγκεκριμένα, προσφέρει μια δροσερή αίσθηση φρεσκάδας στο στόμα μας και συνήθως το χρησιμοποιούμε όταν είναι να έρθουμε σε επαφή με κόσμο και νιώθουμε ανασφάλεια με την αναπνοή μας.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε πως χρησιμοποιούμε το στοματικό διάλυμα και τι πρέπει να προσέξουμε για να αποφύγουμε συχνά λάθη που κάνουν πολλοί άνθρωποι.

Πως χρησιμοποιούμε το Στοματικό Διάλυμα

ΒΗΜΑ 1: Ανοίγουμε και αδειάζουμε σε ένα ποτηράκι 20 ml στοματικού διαλύματος.

ΒΗΜΑ 2: Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε το ποτηράκι για να αδειάσουμε το στοματικό διάλυμα στο στόμα μας. Προσοχή δεν το καταπίνουμε.  

ΒΗΜΑ 3: Κάνουμε στοματοπλύσεις για 30-60 δευτερόλεπτα. Είναι δύσκολο να κρατάμε χρόνο κατά τη διαδικασία. Oπότε προτείνουμε να βάζετε είτε χρονόμετρο είτε ένα τραγούδι, για να σας βοηθήσει στον υπολογισμό. Τις πρώτες φορές που θα το χρησιμοποιήσετε θα δυσκολευτείτε να το κρατήσετε για τόσο χρονικό διάστημα .Mην ανησυχείτε είναι φυσιολογικό. Με την πάροδο του χρόνου το συνηθίζετε.

ΒΗΜΑ 4: Προσπαθούμε κατά τη διαδικασία του στοματοπλυσίματος να περάσετε το στοματικό διάλυμα από όλα τα σημεία του στόματος και να κάνετε για μερικά δευτερόλεπτα γαργάρες.

ΒΗΜΑ 5: Τέλος φτύνουμε το διάλυμα στο νιπτήρα.

Συχνά λάθη όταν χρησιμοποιούμε Στοματικό Διάλυμα

Αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσα μας με στοματικό διάλυμα

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το στοματικό διάλυμα μπορεί να αντικαταστήσει την αξία του καθημερινού βουρτσίσματος ή ακόμα και του οδοντικού νήματος. Πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι ένα συμπληρωματικό προϊόν και όχι ένα υποκατάστατο. Πολλοί άνθρωποι δυστυχώς συγχέουν την φρέσκια αναπνοή που προσφέρει το στοματικό διάλυμα με την υγεία του στόματος. Για αυτό το λόγο και επειδή βιάζονται πολλές φορές επιλέγουν να μην βουρτσίσουν τα δόντια τους και να χρησιμοποιήσουν ένα διάλυμα. Κάτι αντίστοιχο που συμβαίνει με τις τσίχλες. Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια συνήθεια αργά ή γρήγορά θα δημιουργήσει ασθένειες όπως πλάκα, τερηδόνα και ουλίτιδα.

Θεωρούμε οτι προσφέρει την ιδανική λύση για την κακή αναπνοή

Η δράση του συνήθως διαρκεί γύρω στη μισή με μια ώρα. Συνεπώς, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι καταπολεμά την κακή αναπνοή σε μακροχρόνιο επίπεδο. Η αλήθεια είναι ότι το σάλιο μας εξουδετερώνει τη δράση του στοματικού διαλύματος. Eίναι αδύνατον λοιπόν, να έχουμε μια δροσερή αναπνοή για παραπάνω διάστημα. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό η δυσάρεστη αναπνοή να μην προέρχεται από το στόμα μας αλλά από το στομάχι μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όσες φορές και αν χρησιμοποιήσουμε προϊόντα στοματικού διαλύματος δεν θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε για πολύ μια δροσερή αναπνοή.

Δεν κρατάμε χρόνο κατά την πλύση

Όπως και στο βούρτσισμα, έτσι και εδώ είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να μην ξεπλένουμε το στόμα μας για 30 με 60 δευτερόλεπτα. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ξεπλένουμε για λιγότερο από 10 δευτερόλεπτο. Ως συνέπεια, το διάλυμα δεν μπορεί να δράσει αποτελεσματικά σε όλες τις περιοχές της στοματικής κοιλότητας.

Τα χρησιμοποιούμε για συνεχόμενο μεγάλο διάστημα

Πολλά αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα περιέχουν χλωρεξιδίνη. Μία μόνο χρήση ενός διαλύματος χλωρεξιδίνης είναι αρκετή για να μειωθεί το μικροβιακό φορτίο του στόματος από 6 έως 12 ώρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι καλό να χρησιμοποιούμαι παρόμοια διαλύματα για πάνω από 3 εβδομάδες, διότι αναπτύσσονται ανθεκτικά μικρόβια στο στόμα και διαταράσσεται η φυσιολογική μικροβιακή ισορροπία του στόματος. Μερικά συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσουμε είναι η αλλοίωση της γεύσης ή ακόμα και αποχρωματισμός των δοντιών μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids

Dr.Eleni Salvaridi
a proud FASTBRACES® provider:
braces technology that is fast,
safe and affordable.