Τι είναι ο καθαρισμός δοντιών και κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

καθαρισμός των δοντιών

Τι είναι ο καθαρισμός δοντιών και κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Ο καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο είναι μια πολύ σημαντική θεραπεία που βοηθάει τον ασθενή να διατηρήσει την καλή του στοματική υγεία και να προστατευθεί από οδοντικές παθήσεις. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τη διαδικασία ή αισθάνονται περιστασιακή δυσφορία, καθώς τους ενοχλεί ο ήχος που παράγεται κατά τον καθαρισμό. Ωστόσο, ο καθαρισμός στην πραγματικότητα είναι μια απλή και ιδιαίτερα ανώδυνη θεραπεία με τεράστια οφέλη στην υγεία μας.

Πέρα όμως από ανώδυνη είναι και μια οικονομική αλλά και σύντομη διαδικασία. Συνήθως διαρκεί 20-40 λεπτά, και η διαφορά έγκειται στην ποσότητα της μικροβιακής πλάκας και των χρωστικών στα δόντια του ασθενούς. Δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία, μόνο εφαρμογή κάποιας αναισθητικής γέλης (gel) και αυτό σε σπάνιες περιπτώσεις που μπορεί να το ζητήσει ο ασθενής.

Πιστεύουμε ότι γνωρίζοντας αναλυτικά τα στάδια της διαδικασίας, θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, να απομακρύνετε το άγχος και να απολαύσετε την ευεργετική θεραπεία του καθαρισμού. Για αυτό το λόγο θα σας παρουσιάσουμε τα βήματα που ακολουθεί ο οδοντίατρος κατά τον καθαρισμό των δοντιών σε κάθε ασθενή.

Βήμα 1: Φυσική εξέταση των δοντιών

Πριν αρχίσει η διαδικασία του καθαρισμού και εφόσον είστε νέος ασθενής στο οδοντιατρείο μας, ο ιατρός φροντίζει να εξετάσει τα δόντια σας για πιθανά σημάδια τερηδόνας, πλάκας, ουλίτιδας ή άλλης ασθένειας. Καθώς δεν έχει το οδοντιατρικό ιστορικό σας ή κάποια ακτινογραφία, θέλει μέσα από μια σύντομη ολιγόλεπτη εξέταση να εξασφαλίσει ότι τα δόντια σας βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Μερικές φορές μπορεί να παρατηρήσετε ότι χρησιμοποιεί ένα πολύ μικρό καθρεφτάκι. Βοηθάει για να εξετάσει πιο λεπτομερώς όλα τα δόντια σας καθώς και τα ούλα.

Βήμα 2: Αφαίρεση πλάκας και πέτρας

Με εξειδικευμένα οδοντικά εργαλεία ο οδοντίατρος απομακρύνει τα σκληρά κομμάτια μικροβιακής πλάκας περιμετρικά των δοντιών. Η συγκεκριμένα διαδικασία ονομάζεται αποτρύγωση. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γιατί ο οδοντίατρος θα καλύψει τα δόντια σας με ένα ειδικό gel που μουδιάζει την περιοχή και δεν νιώθετε κανένα πόνο.  Η συγκεκριμένη διαδικασία διαρκεί μερικά λεπτά αλλά μπορεί να κρατήσει περισσότερο αναλόγως σε τι κατάσταση βρίσκονται τα δόντια σας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεται ότι το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα σταματούν τη συσσώρευση πλάκας και τη δημιουργία πέτρας. Είναι δηλαδή ο καλύτερος τρόπος πρόληψης. Ωστόσο, σε περίπτωση που έχουμε παραμελήσει την στοματική μας υγιεινή και έχει ήδη εξαπλωθεί κάποια ασθένεια, τότε μόνο ο οδοντίατρος μπορεί να συμβάλει στην θεραπεία.

Βήμα 3: Καθαρισμός με ειδική φθοριούχος πάστα

Αφού τα δόντια σας είναι εντελώς απαλλαγμένα από πέτρα, ο οδοντίατρος σε τα βουρτσίζει με μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα υψηλής ισχύος. Η συγκεκριμένη οδοντόβουρτσα κάνει ένα λίγο τρομακτικό θόρυβο λείανσης. Πέρα από αυτό όμως είναι εντελώς ανώδυνη και το συνηθίζετε πολύ γρήγορα. Σε αυτό το βήμα απομακρύνονται τα μαλακά κομμάτια τις πλάκας. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται και καθαρισμός με σοδοβολή (air-flow) για αφαίρεση χρωστικών, που δημιουργούνται από το κάπνισμα, το καφέ και το τσάι. Τέλος γίνονται οι επιφάνειες των δοντιών στιλπνές και λείες, για να να μην μπορεί να δημιουργηθεί πέτρα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Βήμα 4: Στοματικό ξέπλυμα

Αφού τελειώσετε την αποτρύγωση και την στίβλωση, ο οδοντίατρος σας ζητά να ξεπλύνετε το στόμα σας. Δίπλα σας θα έχετε ένα ποτήρι, που θα περιέχει υγρό φθόριο. Ξεπλένετε το στόμα σας και απομακρύνετε τυχόν απομεινάρια. Το αποτέλεσμα που προσφέρει ο καθαρισμός είναι μια ευχάριστη αίσθηση δροσιάς, φρεσκάδας, καθαριότητας, λείας υφής των δοντιών και φυσικά πιο λευκό χαμόγελο. Τέλος, θα λάβετε οδηγίες για το πως να διατηρήσετε τη στοματική σας υγιεινή, ώστε να εξασφαλίσετε μια σωστή πρόληψη.

Το κάθε πότε πρέπει να κάνουμε καθορισμό των δοντιών μας στον οδοντίατρο διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Πολλοί είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την ευαισθησία των δοντιών και τη πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών. Συνήθως συστήνεται να γίνεται καθαρισμός 1-2 φορές το χρόνο. Ωστόσο σας συμβουλεύουμε να ρωτήσετε τον οδοντίατρο σας, για να σας κατευθύνει με βάση τις ανάγκες σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids

Dr.Eleni Salvaridi
a proud FASTBRACES® provider:
braces technology that is fast,
safe and affordable.