Η πρώτη μου επίσκεψη στον οδοντίατρο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον οδοντίατρο

Η άριστη οδοντιατρική περίθαλψη τόσο για ένα παιδί όσο και για έναν ενήλικα περιλαμβάνει τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Ειδικότερα, όσο αναφορά τα παιδιά, η πρώτη επίσκεψη καλό είναι να γίνεται μετά την εμφάνιση του πρώτου δοντιού. Συνήθως είναι τυπική, ώστε να εξασφαλίσει ο οδοντίατρος ότι τα πρώτα (νεογιλά) δόντια του παιδιού εξελίσσονται κανονικά. Είναι πολύ σημαντικό να εξετάζονται τα παιδάκια σε αυτή την ηλικία, γιατί τα νεογιλά δόντια φανερώνουν και πως θα εξελιχθεί η στοματική υγεία του παιδιού στο μέλλον.

Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά φοβούνται τον οδοντίατρο ακόμα και για έναν τυπικό έλεγχο. Υπάρχουν όμως τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τους φόβους του και να αισθανθεί πιο άνετα με τον οδοντίατρο. Διαβάστε τις συμβουλές για να κάνετε τις οδοντιατρικές επισκέψεις πολύ πιο εύκολες και για τα παιδιά σας.

Τι να περιμένετε από την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο;

Κατά την πρώτη επίσκεψη, ο οδοντίατρος θα εξετάσει το στόμα του μωρού σας για να βεβαιωθεί ότι όλα αναπτύσσονται σωστά, θα ελέγξει για παθήσεις όπως η τερηδόνα και για τυχόν σημάδια τραυματισμών. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν δεν γνωρίζετε πως θα φροντίσετε την στοματική υγεία του μωρού σας. Μπορείτε να ρωτήσετε τον οδοντίατρο σας και με την σειρά του θα σας πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Συνήθεις ερωτήσεις που έχουν οι γονείς είναι για την χρήση της πιπίλας, το πιπίλισμα των χεριών, το πότε και πως βουρτσίζουν τα δοντάκια του μωρού.

Πως να προετοιμάσετε το παιδί σας για την επίσκεψη στον οδοντίατρο;

Πολύ πιθανόν το παιδί σας να έχει επισκεφθεί τον οδοντίατρο ως μωρό μερικές φορές αλλά όταν φτάσει 2 – 3 ετών τότε αρχίζει να έχει περισσότερη επίγνωση και αναπτύσσει το φόβο για τον οδοντίατρο. Συνεπώς, θεωρούμε ότι είναι και η πρώτη του επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Για το παιδί σας είναι μια καινούρια και ‘’περίεργη’’ εμπειρία. Είναι αναμενόμενο, να νιώθει ανασφάλεια και αγωνία. Ως γονείς πρέπει να έχετε θετική στάση και να αποφύγετε προκαταλήψεις που είχατε εσείς για τον οδοντίατρο. Η οδοντιατρική έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που πλέον όλες σχεδόν οι θεραπείες είναι ανώδυνες.

Πάμε να δούμε μερικές συμβουλές για το πως να προετοιμάσετε το παιδί σας.

1. Παρουσίαση του οδοντίατρου με εικόνες

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το παιδί σας πως ο οδοντίατρος είναι κάτι καλό που μας βοηθάει να διατηρήσουμε όμορφα και και υγιή δοντάκια. Εστιάστε δηλαδή στο αποτέλεσμα της οδοντικής πρόληψης και θεραπείας. Για να παρουσιάσετε εύκολα τον οδοντίατρο και το πως θα είναι η εμπειρία του στο οδοντιατρείο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχέδια και εικόνες μέσα από ένα παιχνίδι.

2. Παρακολούθηση εκπαιδευτικών video

Μαζί με τις φωτογραφίες, μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί σας για τις οδοντιατρικές επισκέψεις του, δείχνοντάς του εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με τους οδοντιάτρους. Υπάρχουν και σχετικά video σε μορφή κινουμένων σχεδίων για να είναι ακόμα πιο φιλικά στο παιδί. Αυτό θα τους βοηθήσει να καταλάβουν γιατί πάνε και τι ακριβώς θα κάνουν στον οδοντίατρο. Σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι τα βίντεο δεν τρομακτικά και απευθύνονται για παιδάκια. Για αυτό το λόγο σας συνιστούμε πρώτα να τα δείτε ολόκληρα από μια φορά μόνοι σας.

3. Προσομοίωση με παιχνίδι ρόλων

Το παιχνίδι ρόλων είναι από τις καλύτερες πρακτικές για να βοηθήσετε το παιδί σας να εξοικειωθεί με τον οδοντίατρο. Μπορείτε να ξεκινήσετε το παιχνίδι ρόλων προσποιώντας ότι είστε ο οδοντίατρος και ότι το παιδί σας είναι ο ασθενής. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να τους δείξετε και το πως φροντίζουμε τα δόντια μας και τι πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε ένα όμορφο και υγιή χαμόγελο.

4. Προετοιμασία παιδιού λίγο πριν την επίσκεψη

Πριν από το ραντεβού με τον οδοντίατρο επαναλάβετε στο παιδί τι να περιμένει. Μην το παρουσιάσετε ως υποχρέωση αλλά ως έξοδος ψυχαγωγίας. Υπενθυμίστε του τις φωτογραφίες και τα παιχνίδια ρόλων που είχατε μαζί του. Εξηγήστε του ότι ο οδοντίατρος θα κοιτάξει τα δόντια του και θα το βοηθήσει να έχει ένα όμορφο χαμόγελο.

Θέλετε να κλείσετε ένα ραντεβού για το παιδί σας στο οδοντιατρείο μας; Μπορείτε να μας καλέσετε στο 2310 756 111.

Αν έχετε απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε και άμεσα μαζί μας μέσω του messenger εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids

Dr.Eleni Salvaridi
a proud FASTBRACES® provider:
braces technology that is fast,
safe and affordable.