Ορθοδοντικά προβλήματα και προγναθισμός

Ορθοδοντικά προβλήματα και προγναθισμός

Θα σας προκαλούσε έκπληξη αν σας λέγαμε ότι στους περισσότερους ανθρώπους η άνω γνάθος προεξέχει σε σχέση με τη κάτω γνάθο; Το έχετε παρατηρήσει ποτέ; Είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί; Τι χρειάζεται να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε μια ορθοδοντική ανωμαλία;

Πολλά ερωτήματα θέσαμε… για αυτό σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε όσους έχουν παρατηρήσει αυτό το φαινόμενο στη δική τους οδοντοστοιχία, ώστε να έχουν τη καλύτερη πρόληψη και να προστατέψουν τη στοματική τους υγεία.

Πότε έχουμε μια φυσιολογική περίπτωση και πότε μπορεί να θεωρηθεί ορθοδοντικό πρόβλημα;

Φυσιολογική Περίπτωση

Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε μια φυσιολογική συνθήκη και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Ένα κανονικό, υγιές δάγκωμα σημαίνει ότι όλα τα δόντια ευθυγραμμίζονται σωστά όταν κλείνει η γνάθος. Οι γομφίοι ευθυγραμμίζονται έτσι ώστε οι αυλακώσεις στα δόντια να ταιριάζουν καλά μεταξύ τους και τα πάνω μπροστινά δόντια να επικαλύπτουν ελαφρώς μόνο τα κάτω.

Περιπτώσεις Προγναθισμού

Αναφερόμαστε σε ορθοδοντικό πρόβλημα μόνο όταν υπάρχει έντονη απόκλιση ή μη ορθή ευθυγράμμισή της άνω γνάθου σε σχέση με την κάτω και ονομάζεται προγναθισμός.  Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς εμφανίζουν «πεταχτά» δόντια όταν χαμογελάνε και συχνά αδυνατούν να κλείσουν τα χείλη τους. Συνεπώς, μπορεί να έχουμε τόσο σοβαρές (σκελετικές) περιπτώσεις, όπου η άνω γνάθος είναι είτε πιο μεγάλη είτε βρίσκεται πιο μπροστά από την κάτω γνάθο ή μπορεί να έχουμε και ελαφριές περιπτώσεις, όπου απλά έχουμε φυσιολογική σχέση άνω και κάτω γνάθου απλά η κλήση των δοντιών της άνου γνάθου επικαλύπτει τα δόντια της κάτω γνάθου.

Πως προκαλείτε ο προγναθισμός;

Γενετική ανωμαλία

Συνήθως, ένα άτομο εμφανίζει προγναθισμός λόγω γενετικής ανωμαλίας. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για το φυσικό σχήμα ή μέγεθος της γνάθου και των δοντιών του όπως γενικά είναι καθορισμένο. Ο πολύ μεγάλος ή πολύ μικρός χώρος στη γνάθο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που θα επηρεάσουν τη στοματική μας υγεία

Αλόγιστη χρήση πιπίλας

Αποδεικνύεται ότι μερικές από αυτές τις ιστορίες σχετικά με τα προβλήματα που προκαλούν οι πιπίλες στα δόντια είναι αληθινές. Συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ανάπτυξη των δοντιών ενός παιδιού λόγω της πίεσης που ασκείται στα μπροστινά δόντια. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι πιπίλες δεν επηρεάζουν μόνο τα βρεφικά δόντια (νεογνά). Η υπερβολική χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ευθυγράμμισης των δοντιών.

Συχνό μάσημα και δάγκωμα Νυχιών

Οι ενήλικες και οι έφηβοι μπορούν επίσης να αναπτύξουν προγναθισμό. Αποδεικνύεται ότι το μάσημα ακατάλληλων αντικειμένων δεν είναι απλώς μια κακή συνήθεια, αλλά μπορεί να επηρεάσει τα δόντια σας! Το ροκάνισμα των μολυβιών και των νυχιών σας μπορεί να επηρεάσει την ευθυγράμμιση των δοντιών.

Τρίξιμο δοντιών

Τα άτομα που τρίζουν τα δόντια τους μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προγναθισμό. Παρόλο που μπορείτε να λάβετε μέτρα ώστε να αποφύγετε ή να μειώσετε το τρίξιμο των δοντιών και να ελέγξετε τη συμπεριφορά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν ισχύει το ίδιο κατά τη διάρκεια της νύχτας όπου μπορεί να χρειαστείτε κάποια βοήθεια ειδικού για να σταματήσετε το τρίξιμο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοί αν δεν αντιμετωπίσετε σοβαρές περιπτώσεις προγναθισμού;

Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρήσουμε αλλοίωση στο σχήμα του προσώπου με τη πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, δεν αναφερόμαστε μόνο σε προβλήματα εμφάνισης. Παρακάτω σας παραθέτουμε μια λίστα με συνήθεις επιπλοκές που έχουν παρατηρηθεί σε αυτές τις περιπτώσεις:

  • Πόνος στο σαγόνι
  • Φθορά των δοντιών λόγω φθοράς στο σμάλτο των δοντιών
  • Ασθένεια των ούλων λόγω δυσκολίας καθαρισμού μεταξύ των δοντιών
  • Πονοκέφαλοι
  • Δυσκολία στο φαγητό
  • Εμπόδια στην ομιλία
  • Αναπνευστικά προβλήματα
  • Αϋπνία

Αν σας ταλαιπωρούν ορθοδοντικά προβλήματα μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας σε ένα οδοντιατρείο μας για να λάβετε εξειδικευμένες συμβουλές και αν είναι απαραίτητο ένα ολοκληρωμένο πλάνο θεραπείας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας:

2310 756 111 οδοντιατρείο Ευόσμου, Θεσσαλονίκη

2310 839455  οδοντιατρείο Ευζώνων, Θεσσαλονίκη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids

Dr.Eleni Salvaridi
a proud FASTBRACES® provider:
braces technology that is fast,
safe and affordable.