Πως να σταματήσετε την αιμορραγία έπειτα από εξαγωγή

Πως να σταματήσετε την αιμορραγία έπειτα από εξαγωγή

Η διαδικασία εξαγωγής ενός δοντιού θεωρείται πλέον ρουτίνα στις μέρες μας. Δεν είναι κάτι που χρειάζεται να σας ανησυχεί καθώς είναι ιδιαίτερα ανώδυνη και γρήγορη, χάρις την εξέλιξη της οδοντιατρικής τεχνολογίας. Μάλιστα, μετά την εξαγωγή του δοντιού η χρήση φαρμάκων και ηρεμιστικών σας εξασφαλίζει ότι δεν θα νιώσετε πόνο ακόμα και όταν φύγετε από το οδοντιατρείο και μέχρι την επούλωση του τραύματος. Η μόνη ενόχληση που ενδεχομένως μπορεί να νιώσει ο ασθενής είναι λίγη πίεση στην γνάθο που γίνεται η εξαγωγή.  

Ωστόσο, ακόμα και να μην νιώθουμε πόνο τι γίνεται στην περίπτωση που εμφανίζεται υπερβολική αιμορραγία μετά την εξαγωγή του δοντιού; Για να μην πανικοβάλλεστε παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας.

Ο φόβος είναι εχθρός μας

Αρχικά, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η αιμορραγία από την περιοχή του τραύματος τις πρώτες 12-24 ώρες είναι φυσιολογική. Συνήθως, επειδή το αίμα αναμειγνύεται με το σάλιο μας, μας δημιουργείται η αίσθηση ότι η ποσότητα της αιμορραγίας είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι ισχύει στην πραγματικότητα. Προσπαθήστε να διαπιστώσετε την πυκνότητα του αίματος και το κατά πόσο έντονο είναι το χρώμα για να σιγουρευτείτε. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα καταλάβετε ότι ο πραγματικός ένοχος είναι το ίδιο μας το σάλιο και ότι η αιμορραγία είναι πολύ μικρή.

Υγρή γάζα

Αν θέλετε να σταματήσετε την αιμορραγία, πάρτε ένα μικρό κομμάτι αποστειρωμένης γάζας και βρέξτε την με λίγο νερό. Στη συνέχεια, διπλώστε τη γάζα μέχρι να σχηματίσετε ένα μικροσκοπικό τετράγωνο και τοποθετήστε στην περιοχή πάνω από το τραύμα. Ασκήστε λίγη πίεση στη γάζα δαγκώνοντάς για όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε. Συνήθως 30 ως 45 λεπτά είναι αρκετά. Η μέθοδος είναι αρκετά αποτελεσματική και σταματά άμεσα την αιμορραγία.

Κρατήστε το κεφάλι σηκωμένο

Μετά την εξαγωγή ή τη χειρουργική επέμβαση, κρατήστε το κεφάλι ψηλότερα εάν ξαπλώνετε. Όταν το κεφάλι είναι ψηλότερα από την καρδιά σας, η αιμορραγία επιβραδύνεται, καθώς μειώνεται η αρτηριακή πίεση. Μπορείτε να το κάνετε εύκολα χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας για υποστήριξη ενώ ξεκουράζεστε ή κοιμάστε.

Μαύρο φακελάκι τσαγιού

Χρησιμοποιήσετε φύλλα μαύρου τσαγιού. Τα φύλλα μαύρου τσαγιού περιέχουν τανίνες, πρόκειται για ένα ειδικό οξύ, το οποίο έχει πηκτική ιδιότητα. Ως εκ τούτου, η τοποθέτηση του των φύλλων ή ενός φακελάκι μαύρου τσαγιού πάνω από την περιοχή της αιμορραγίας θα επιταχύνει την πήξη του αίματος. Δεν πρέπει να ξεχάσετε, το φακελάκι να είναι βρεγμένο διαφορετικά δεν θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα.

Αποφύγετέ την άσκηση

Μετά το χειρουργείο ή την εξαγωγή, ξεκουραστείτε για μερικές ώρες. Η αιμορραγία μπορεί να αυξηθεί εάν ασκείστε ή κάνετε έντονη δραστηριότητα, γι’ αυτό αποφύγετε την για μερικές ημέρες έως ότου η περιοχή επανέλθει στο φυσιολογικό. Ιδιαίτερα φροντίστε να αποφύγετε βαρύ καθώς η πίεση μπορεί να ανοίξει την πληγή.

Κάπνισμα και ποτό

Μην καπνίζετε και μην πίνετε για λίγες μέρες μετά την οδοντιατρική επέμβαση. Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά την επούλωση του τραύματος. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία λόγω ξηρότητας. Η έλλειψη σάλιου μας καθιστά αρκετά εκτεθειμένους σε βακτήρια από ο,τι τρώμε ή πίνουμε. Αυτό συμβαίνει διότι τα βακτήρια μπορούν εύκολα να ταξιδέψουν στα νεύρα και να προκαλέσουν υπερβολικό πόνο.

Αυτοί είναι μερικοί εύκολοι τρόποι για να ελέγξετε ή να σταματήσετε την υπερβολική αιμορραγία όταν βρίσκεστε στο σπίτι. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε ότι η αιμορραγία επιμένει τότε καλό είναι να συμβουλευτείτε το ιατρό σας ή να επισκεφθείτε ένα νοσοκομείο για να το ελέγξετε. Περισσότερες οδηγίες μπορείτε να βρείτε στην σελίδα μας εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids

Dr.Eleni Salvaridi
a proud FASTBRACES® provider:
braces technology that is fast,
safe and affordable.