4 Συμβουλές για να διατηρήσουν τα παιδιά σας ένα υγειές καλοκαιρινό χαμόγελο

4 Συμβουλές για να διατηρήσουν τα παιδιά σας ένα υγειές καλοκαιρινό χαμόγελο

Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί με τις ανεβασμένες θερμοκρασίες, έρχεται και η γνωστή καλοκαιρινή διάθεση για διασκέδαση, μπάνια και παγωτά! Είναι μια ιδανική εποχή για να περάσουμε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια μας, είτε στο σπίτι, είτε στις καλοκαιρινές διακοπές μας. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή της καθημερινότητας με το κλείσιμο των σχολείων και των αδειών μπορεί να επιφέρει αλλαγές. Οι αλλαγές μπορεί να είναι είτε στις καλές συνήθειες που είχατε υιοθετήσει είτε σε νέες κακές συνήθειες. Εδώ θα δούμε τι χρειάζεται να προσέξετε εσείς και τα παιδιά σας, για να διατηρήσετε ένα υγειές και φωτεινό χαμόγελο το καλοκαίρι.

Μένουμε πιστή στην ρουτίνα του βουρτσίσματος

Το καλοκαίρι τα παιδιά τείνουν να παίζουν μέχρι αργά το βράδυ, να βγαίνουν έξω και να κοιμούνται αργά. Το καλοκαίρι φημίζεται για την αίσθηση ελευθερίας που δίνει στα παιδιά και αυτά φροντίζουν να την αξιοποιούν στο μέγιστο. Φυσικά, αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να μένουν πιστά στην ρουτίνα του βουρτσίσματος.  Δυστυχώς, επειδή δεν έχουν σταθερές ώρες ύπνου, δεν είναι λίγες φορές που επιστρέφουν στο κρεβάτι εξουθενωμένα. Κατασυνέπεια, παραλείπουν το βούρτσισμα των δοντιών τους.

Σαν γονείς λοιπόν οφείλουμε να προστατέψουμε την ρουτίνα τους βουρτσίσματος με καθημερινό προσεκτικό βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα και τουλάχιστον 2-3 λεπτά. Δεν ξεχνάμε φυσικά και το νήμα όσο πιο συχνά γίνεται, καθώς απομακρύνει όλες τις τροφές. Ειδικότερα, αν έχουμε μικρά παιδιά, είναι πολύ καλό να φτιάξουμε μια ιεροτελεστία ή ένα καθημερινό παιχνίδι για να βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Συγχρόνως με αυτό το τρόπο αξιοποιούμε στο έπακρο τη κάθε στιγμή. Οι επαναλαμβανόμενες μικρές στιγμές δίνουν χαρά στο παιδί μας και χτίζουν ευχάριστες αναμνήσεις.

Προσέχουμε τα πολλά παγωτά και την ζάχαρη

Οι πειρασμοί το καλοκαίρι δεν είναι λίγοι και εμφανίζονται όλη την ημέρα. Από το πρωί με τα donuts, τους λουκουμάδες και τα σοκολατούχα σκευάσματα και στην συνέχεια με τα παγωτά τα αναψυκτικά , τα γλυκά και τα σνακς. Σίγουρα δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα πάντα, γιατί όλα κρύβουν μερικές ένοχες απολαύσεις. Όμως μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση τους, για να προστατέψουμε την υγεία των δοντιών μας.

Είναι σημαντικό να μην αντικαταστήσουμε το νερό με αναψυκτικά και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα. Τα αναψυκτικά έχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που καταστρέφουν τα δόντια. Το νερό από την άλλη χρειάζεται γιατί περιέχει φθόριο, που περιορίζει την ανάπτυξη τερηδόνας. Επιπλέον, μπορούμε να περιορίσουμε τους πειρασμούς αγοράζοντας λιγότερα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης. Τα παιδιά είναι λογικό να μην μπορούν να αντισταθούν σε σοκολάτες και σνακ, όταν ξέρουν ότι πάντα μπορούν να τα βρουν διαθέσιμα στο ντουλάπι τους. Τέλος, είναι μια πολύ καλή επιλογή η επένδυση σε υγιεινά σνακ. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σνακ αγοράζοντας ποικιλίες φρούτων και λαχανικών ή ακόμα να τα συνδυάσουμε με γιαούρτι. Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για δροσερές φρουτοσαλάτες.

Ενημερώνουμε για κινδύνους ατυχήματος

Από την μια οι εξορμήσεις στις αλάνες και από την άλλη τα κυνηγητά στις πισίνες επιφέρουν μικρούς κινδύνους, που χρειάζεται να αναφέρουμε στα παιδιά μας. Ειδικότερα στις πισίνες, που το πάτωμα είναι γλιστερό, τα παιδιά μπορούν εύκολα να τραυματιστούν και να ραγίσουν ή σπάσουν κάποιο δόντι. Οφείλουμε λοιπόν τόσο να επιβάλουμε κάποιους κανόνες πρόληψης όσο και να εμφυσήσουμε την προσοχή στα παιδιά μας. Είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί εκείνη τη στιγμή οδοντίατρος. Είναι πολύ πιθανόν να βρισκόμαστε σε κάποια περιοχή που να μην γνωρίζουμε. Κανένας δεν θα ήθελε να χαλάσει τις διακοπές του λόγω ενός άτυχου περιστατικού απροσεξίας. Για αυτό η διασκέδαση πάντα πρέπει να συνδυάζεται με τα σωστά μέτρα προστασίας και να γίνεται υπεύθυνα.

Ελέγχουμε την υγεία των δοντιών μας τακτικά

Είναι μια καλή πρακτική να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας πριν φύγουμε διακοπές. Ένα απλός έλεγχος και καθαρισμός μπορεί είναι ένα εξαιρετικό μέτρο πρόληψης. Πολλοί είναι αυτοί που παραθερίζουν το καλοκαίρι, για αυτό και θέλουν να ξεκινήσουν τις διακοπές τους χωρίς έγνοιες και ανοιχτά ζητήματα, που αφορούν την στοματική υγιεινή των ίδιων και των παιδιών τους.

Διαφορετικά, η περίοδος μετά το πέρας των διακοπών και του ανοίγματος των σχολείων μπορεί να αξιοποιηθεί επίσης για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και θεραπείες. Επειδή, όμως μπορεί να παρατηρηθεί μεγάλος όγκος περιστατικών αυτές τις δύο περιόδους, πάντα συστήνουμε να κλείσετε έγκαιρα και από νωρίς το προγραμματισμένο ραντεβού σας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την οδοντίατρο και να κλείσετε το ραντεβού σας στο 2310 756 111.

Αν έχετε απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε και άμεσα μαζί μας μέσω του messenger εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids

Dr.Eleni Salvaridi
a proud FASTBRACES® provider:
braces technology that is fast,
safe and affordable.