Πως βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας σε 3 λεπτά!

Πως βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας σε 3 λεπτά!

Το καθημερινό βούρτσισμα και ο καθαρισμός μεταξύ των δοντιών μας είναι πολύ σημαντικός γιατί αφαιρεί την πλάκα που δημιουργείται στα δόντια μας. Η πλάκα είναι μια κολλώδης, άχρωμη μεμβράνη βακτηριδίων και ζαχάρων που εγκαθίσταται διαρκώς επάνω στα δόντια μας. Εάν δεν αφαιρεθεί συσσωρεύεται και μπορεί να προκαλέσει φθορά στα δόντια και ασθένεια των ούλων. Μάλιστα, η πλάκα είναι η βασική αιτία της τερηδόνας και της περιοδοντίτιδας και εξελίσσεται σε πέτρα αν δεν απομακρύνεται καθημερινά. Για αυτό θα πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2-3 φορές την ημέρα. Συμβουλεύουμε επίσης να αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσα μας κάθε 3 – 4 μήνες.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας σε 3 λεπτά, ώστε να αποφύγουμε παρόμοια προβλήματα και να έχουμε πάντα ένα φωτεινό και αισθητικό χαμόγελο.

Βήμα 1ο: Τοποθετούμε την οδοντόκρεμα


Βάζουμε λίγη ποσότητα οδοντόκρεμας στην οδοντόβουρτσα στο μέγεθος ενός μπιζελιού. Η υπερβολική χρήση οδοντόκρεμας μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό αφρισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να φτύνουμε πολύ νωρίς κατά το βούρτσισμα και να μην ολοκληρώνουμε σωστά τη διαδικασία. Επιπλέον, στα παιδάκια η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες φθορίου κατά τον σχηματισμό των μόνιμων δοντιών, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως αποχρωματισμός, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με Λεύκανση, ή σημάδια στο σμάλτο των δοντιών.

 

Βήμα 2ο: Γωνία κλίσης οδοντόβουρτσας

Προσπαθούμε η οδοντόβουρτσα μας να έχει πάντα κλίση περίπου 45 μοίρες προς τη γραμμή των ούλων και βουρτσίζουμε απαλά με μια μικρή, κυκλική κίνηση. Αν έχετε απορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το οδοντιατρείο και να σας δείξουμε από κοντά την σωστή τεχνική βουρτσίσματος.

 

Βήμα 3ο: Κάλυψη όλων των επιφανειών

Καλό είναι να βουρτσίζουμε σταδιακά τα δόντια μας δίνοντας λίγο χρόνο σε μερικά δόντια τη φορά. Δεν ξεχνάμε ότι κάνουμε κυκλικές κινήσεις και αφιερώνουμε περίπου 12 έως 15 δευτερόλεπτα σε κάθε σημείο των δοντιών μας. Εάν βοηθάει, μπορούμε να χωρίσουμε το στόμα μας σε τεταρτημόρια: πάνω αριστερά, πάνω δεξιά, κάτω αριστερά και κάτω δεξιά. Εάν αφιερώσουμε 30 δευτερόλεπτα σε κάθε τεταρτημόριο, θα έχουμε ήδη 2 ολόκληρα λεπτά χρόνου βουρτσίσματος.

 

Βήμα 4ο: Κάθετο βούρτσισμα κάτω γνάθου

Τώρα τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα έτσι ώστε να είναι κάθετη στα χείλη μας ή έτσι ώστε οι τρίχες να ακουμπούν πάνω από τους κάτω γομφίους μας. Δουλεύουμε την οδοντόβουρτσα σε κίνηση μέσα και έξω, και μετακινούμαστε από το πίσω μέρος του στόματος μας προς τα εμπρός. Στη συνέχεια, ολοκληρώνουμε αυτήν την κίνηση κάνοντας περιστροφική κίνηση της βούρτσας για να εξαλείψουμε τα βακτήρια που έχουν απομακρυνθεί από την επιφάνεια. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και στην άλλη πλευρά του στόματός μας.

 

Βήμα 5ο: Κάθετο βούρτσισμα άνω γνάθου

Όταν τα κάτω δόντια είναι καθαρά, αναποδογυρίζουμε την οδοντόβουρτσα και δουλεύουμε κατά τον ίδιο τρόπο την άνω γνάθο.

Επειδή ξέρω ότι μερικές φορές βαριόμαστε τη διαδικασία του βουρτσίσματος προτείνω είτε να παρακολουθείτε τηλεόραση ή να τραγουδάτε ένα τραγούδι στον εαυτό σας κατά τη διάρκεια. Το βούρτσισμα των δοντιών μας καθ ‘όλη τη διάρκεια ενός τραγουδιού θα διασφαλίσει ότι τα βουρτσίσαμε καλά!

 

Βήμα 6ο: Βούρτσισμα γλώσσας

Πολλές φορές το ξεχνάμε ή μερικοί δεν το γνωρίζουν καν, όμως το βούρτσισμα της γλώσσας είναι εξίσου σημαντικό για την καλή στοματική υγιεινή καθώς απομακρύνει τα βακτήρια.

Αφού καθαρίσουμε λοιπόν τα δόντια μας θυμόμαστε πάντα να χρησιμοποιούμε τις τρίχες της οδοντόβουρτσας μας για να καθαρίσουμε τη γλώσσα μας. Καλό είναι να γίνεται με πολύ απαλές κινήσεις, ώστε να μην καταστρέψουμε τον ιστό.

 

Βήμα 7ο: Ξεπλένουμε το στόμα μας

Για να απομακρύνουμε όλα τα βακτήρια από το στόμα μας παίρνουμε λίγο νερό και ξεπλένουμε 2-3 φορές. Μπορούμε για μια πιο ολοκληρωμένη πλύση να κάνουμε και γαργάρες για 10 – 15 δευτερόλεπτα.

 

Βήμα 8ο: Λευκό χαμόγελο

Και κάπου εδώ είναι που απολαμβάνουμε το αισθητικό αποτέλεσμα του συχνού καθημερινού βουρτσίσματος για μια δροσερή αναπνοή και ένα όμορφο λευκό χαμόγελο!

Αν έχετε απορίες μη διστάσετε να στείλετε τις ερωτήσεις σας!

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το οδοντιατρείο για να κλείσετε άμεσα το ραντεβού σας στο 2310 756 111.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids

Dr.Eleni Salvaridi
a proud FASTBRACES® provider:
braces technology that is fast,
safe and affordable.