Πονόδοντος: Ποια είναι τα αίτια που τον προκαλούν
Ο πονόδοντος είναι ένας εφιάλτης που όλοι έχουμε ζήσει μια ή περισσότερες φορές στην ζωή μας. Σίγουρα δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία, καθώς ο πόνος όταν είναι οξύς γίνεται οριακά υποφερτός. Τότε είναι και η στιγμή που εσπευσμένα καλούμε τον οδοντίατρο και ψάχνουμε απεγνωσμένα ένα τρόπο να ανακουφίσουμε τον πόνο.
Ο πόνος είναι ουσιαστικά ένα σύμπτωμα, που μας δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με την στοματική μας υγεία και χρειάζεται οπωσδήποτε να προχωρήσουμε σε μια θεραπεία. Όσο σημαντική όμως είναι η θεραπεία αλλά τόσο σημαντική είναι και η πρόληψη. Για αυτό το λόγο σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τα αίτια που προκαλούν τις περισσότερες φορές το γνωστό σε όλους πονόδοντο.
Ευαισθησία τα δόντια
Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, αυτό είναι δεδομένο. Υπάρχουν συνεπώς και μερικοί άνθρωποι που έχουν εκ φύσεως περισσότερο ευαίσθητα δόντια απ’ότι συνηθίζεται. Ωστόσο, η ευαισθησία μπορεί να έχει προκληθεί λόγω κακής στοματικής υγιεινής. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή η υπερευαισθησία από την κατανάλωση παγωμένων ή πολύ ζεστών ροφημάτων, καθώς νιώθουμε άμεσα ένα έντονο πόνο στα δόντια. Αν αντιμετωπίζετε τέτοια προβλήματα θα ήταν καλό να προσέξετε τόσο την οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιείτε όσο και την οδοντόκρεμα. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα για ευαίσθητα δόντια που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε σε ένα βαθμό το πρόβλημα σας. Θα ήταν καλό όμως να αποφεύγετε γενικότερα τροφές και ροφήματα σε ακραίες θερμοκρασίες.
Αυτοάνοσο Νόσημα
Πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις, αλλά δεν μπορούμε να μην τις αναφέρουμε. Μερικά αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν να παρουσιάσουν συμπτώματα ακόμα και στην στοματική κοιλότητα με την εκδήλωση οδοντικού πόνου. Σε αυτή την περίπτωση είναι δύσκολο να γνωρίζετε το αίτιο αν δεν επισκεφθείτε τον ιατρό σας πρώτα, για να σας ενημερώσει.
Φλεγμονή από μόλυνση
Η φυσική φθορά και η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να προκαλέσουν τέτοια ζημιά σε σημείο να δημιουργήσουν κάποιες τρύπες στα δόντια. Αν έχετε κάποια τρύπα στο δόντι και δεν την έχετε προσέξει, μπορεί να προχωρήσει σε φλεγμονή μέσα στο νεύρο. Πρόκειται για ένα αρκετά συχνό φαινόμενο και ο πόνος μπορεί να είναι ανυπόφορος. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι μονόδρομος για να καταγράψει το επίπεδο της ζημίας και να προχωρήσει σε άμεση θεραπεία.
Μόλυνση του ιγμορείου
Τα ιγμόρεια είναι αεροφόρες κοιλότητες που βρίσκονται μέσα στην άνω γνάθο και καλύπτονται από τον ίδιο βλεννογόνο που καλύπτεται και το εσωτερικό της μύτης. Μια αλλεργία, μια λοίμωξη ή ένα αυτοάνοσο νόσημα που θα χτυπήσει στα ιγμόρεια μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, την λεγόμενη ιγμορίτιδα. Με απλά λόγια είναι ένας ερεθισμός του ιγμορείου που μπορούμε να τον αντιληφθούμε ως πονόδοντο και εκδηλώνεται συνήθως στο πίσω μέρος του στόματος.

Κατάγματα μέσα στα δόντια
Τα κατάγματα είναι ουσιαστικά ένα σπάσιμο ή ένα ράγισμα στο δόντι. Μπορεί να προκληθούν από απονευρωμένα δόντια που δεν έχουν θήκη, από κακότεχνους ενδορριζικούς άξονες, τερηδόνα ή κάποιο χτύπημα. Συχνά τα καταλαβαίνουμε από τις ενοχλήσεις που νιώθουμε κατά το δάγκωμα τροφής ή κατά τη διάρκεια της μάσησης. Είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο και να μην παραμελήσετε το πρόβλημα. Υπάρχει κίνδυνος να διογκωθεί προκαλώντας μεγαλύτερες βλάβες και φυσικά πόνο.
Έγκλειστοι Φρονιμίτες
Οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία δόντια που εμφανίζονται στο στόμα μετά την ηλικία των 16 – 18 ετών. Όπως σε κάθε δόντι που εμφανίζεται από την βρεφική ηλικία έτσι και στους φρονιμίτες παρουσιάζονται κάποιοι φυσιολογικοί πόνοι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ωστόσο, αν οι φρονιμίτες είναι έγκλειστοι τότε είναι θέμα χρόνου να νιώσουμε έντονο πόνο λόγω της σύγκρουσης και της έλλειψης χώρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως συστήνεται μια εξαγωγή που είναι τυπική διαδικασία και ιδιαίτερα ανώδυνη.
Τερηδόνα και πλάκα
Για το τέλος αφήσαμε ίσως το πιο συχνό αίτιο που οδηγεί σε πονόδοντο, την τερηδόνα και την πλάκα. Ουσιαστικά η τερηδόνα και η πλάκα οφείλονται για την καταστροφή του σμάλτου, ενδεχόμενες τρύπες και ευαισθησία στα δόντια όπως προαναφέραμε προηγουμένως. Η καλή στοματική υγιεινή είναι το βασικότερο όπλο κατά της τερηδόνας και της πλάκας. Που σημαίνει σωστό βούρτσισμα το λιγότερο δύο φορές την ημέρα. Χρήση οδοντικού νήματος το λιγότερο μία φορά την ημέρα και συχνός καθορισμός στον οδοντίατρο 1-2 φορές το χρόνο.
Αν νιώθετε έντονο πόνο στα δόντια σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 756 111 μέσω του messenger εδώ για να σας δώσουμε συμβουλές για βραχυπρόθεσμή ανακούφιση μέχρι να επισκεφθείτε τον ιατρό σας.