7 Συμβουλές για γρήγορη επούλωση μετά την εξαγωγή φρονιμίτη
Η εξαγωγή ενός φρονιμίτη τις περισσότερες φορές είναι μια τυπική και κυρίως μια ανώδυνη διαδικασία που απαιτεί απλώς μια επίσκεψη στο οδοντιατρείο. Για όσους δεν γνωρίζουν οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία δόντια που αναπτύσσουμε σε ηλικία 17 με 23 ετών και βρίσκονται στο πίσω μέρος της οδοντοστοιχίας μας.
Σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε εξαγωγή αν ο φρονιμιτής δεν φαίνεται να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Οι φρονιμίτες μπορούν να παραμείνουν έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι αλλά υπάρχουν και οι περιπτώσεις που εμποδίζουν τα υπόλοιπα δόντια και είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε εξαγωγή. Περισσότερα για τους φρονιμίτες μπορείτε να μάθετε στο επόμενο μας άρθρο.
Σε αυτό το άρθρο θα δώσουμε μερικές συμβουλές με ενέργειες που πρέπει να κάνουμε μετά από μια εξαγωγή φρονιμίτη, ώστε να εξασφαλίσουμε μια γρήγορη επούλωση χωρίς πόνο.
1η Συμβουλή: Αιμορραγία μετά την εξαγωγή
Η αιμορραγία μετά την εξαγωγή δεν είναι κάτι που χρειάζεται να σας προβληματίσει. Ο οδοντίατρος μάλιστα φροντίζει να επουλώσει το τραύμα για να μην ταλαιπωρηθείτε ιδιαίτερα. Αιμορραγία. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε κάποια ελαφριά αιμορραγία ειδικά τις πρώτες 24 ώρες, δεν χρειάζεται να αγχωθείτε, είναι φυσιολογικό. Προσπαθήστε για τις επόμενες 2-3 μέρες να κάθεστε όρθιοι. Aποφύγετε κάθε έντονη δραστηριότητα που μπορεί να ανοίξει την πληγή. Αν θέλετε να ελέγξετε την αιμορραγία και να διατηρήσετε τον θρόμβο αίματος που έχει σχηματιστεί στην κορυφή, μπορείτε απλά να ξεπλύνετε πρώτα το στόμα σας και μετά να δαγκώστε απαλά μια γάζα.
2η Συμβουλή: Φαρμακευτική αγωγή
Καλό θα είναι να πάρετε ένα παυσίπονό πριν περάσει η αναισθησία. Η φαρμακευτική αγωγή στοχεύει στο να σας βοηθήσει στην καταπολεμήσει του πόνου και του πρηξίματος των δοντιών, που μπορεί να ακολουθήσουν μετά την εξαγωγή. Μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσετε την αναλγητική αγωγή ανάλογα με την έκταση της θεραπείας. Στις σπάνιες περιπτώσεις που θα σας συνταγογραφηθεί κάποιο αντιβιοτικό πρέπει να το πάρετε σύμφωνα με τις συμβουλές του γιατρού και τουλάχιστον για 3 ημέρες. Κάποια φάρμακα επίσης ενδέχεται να επιβαρύνουν το στομάχι. Καλό θα είναι η λήψη τους να γίνεται μετά το φαγητό. Η γιατρός σας θα κρίνει εάν πρέπει να λάβετε επιπλέον γαστροπροστασία. Αν εμφανιστεί ανεπιθύμητη ενέργεια μετά από τη λήψη των φαρμάκων που σας συνταγογραφήθηκαν επικοινωνήστε με το ιατρείο το συντομότερο.
3η Συμβουλή: Ξεκούραση
Η ξεκούραση είναι ο καλύτερος τρόπος για να θεραπεύσετε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει το σώμα σας. Αποφύγετε τη βαριά εργασία και αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναρρώσετε πρώτα. Η έντονη άσκηση δεν συνιστάται καθόλου ενώ θεραπεύεστε από την εξαγωγή δοντιών. Η άσκηση μπορεί να προκαλέσει κίνηση του θρόμβου αίματος που επουλώνει την πληγή. Επίσης, ενώ ξεκουράζεστε, φροντίστε να κρατάτε το κεφάλι σας ψηλά με μαξιλάρι.
4η Συμβουλή: Αποφύγετε το κάπνισμα
Μην καπνίζετε μετά την θεραπεία. Το κάπνισμα επιβραδύνει την επούλωση, αυξάνει την μετεγχειρητική δυσανεξία, προκαλεί ξηρότητα στο σημείο εξαγωγής του φρονιμίτη, προάγει την αιμορραγία, και διευκολύνει την επιμόλυνση του τραύματος.
5η Συμβουλή: Μείνετε ενυδατωμένοι
Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για την αποκατάσταση όταν πρόκειται για μια εξαγωγή δοντιών. Όσο μπορείτε πίνετε νερό και φυσικούς χυμούς μετά την εξαγωγή δοντιών. Επίσης, αποφύγετε τα καφεϊνούχα ή ανθρακούχα ποτά για τουλάχιστον τις πρώτες 24 ώρες της εξαγωγής.
6η Συμβουλή: Διατροφή
Την πρώτη εβδομάδα φροντίστε να τρώτε μαλακές τροφές όπως ζυμαρικά, ρύζι, αυγά, ψάρι, γιαούρτι, σούπα, πουρέ και μαλακά καλοβρασμένα λαχανικά.Αποφύγετε τις υπερβολές στην επιλογή του φαγητού: Πιο συγκεκριμένα αποφύγετε τα πολύ ζεστά, τα πολύ κρύα, τα πολύ όξινα και τα πολύ πικάντικα φαγητά. Μην επιλέγετε σκληρά και τραγανά φαγητά, όπως ποπ-κορν, ξηρούς καρπούς, σπόρους, και δημητριακά, για 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
7η Συμβουλή: Στοματική Υγιεινή
Μην ξεχνάτε τη ρουτίνα στοματικής σας υγιεινής μόνο και μόνο επειδή κάνατε μια εξαγωγή. Από την επόμενη μέρα μπορείτε κανονικά να συνεχίσετε την ρουτίνα σας απλά προσέξτε να βουρτσίσετε απαλά την περιοχή της εξαγωγής για να διατηρείται καθαρή. Αποφύγετε τις πρώτες μέρες το στοματικό διάλυμα. Εναλλακτικά δοκιμάστε πλύσεις με χαμομήλι που είναι καταπραυντικό και ήπιο φυσικό αντισηπτικό.
Περισσότερες οδηγίες καις συμβουλές πάνω σε οδοντιατρικές θεραπείες μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://primesmile.gr/faq/