Τι είναι το οδοντικό σφράγισμα και τι πρέπει να γνωρίζω

Τι είναι το οδοντικό σφράγισμα και τι πρέπει να γνωρίζω

Τo οδοντικό σφράγισμα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες οδοντιατρικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται σε ένα οδοντιατρείο. Πρόκειται για μια ανώδυνη και γρήγορη θεραπεία, μικρού κόστους που πραγματοποιείται σε όλες τις ηλικίες άφοβα.

Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν ή θα αποκτήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ένα ή παραπάνω σφραγίσματα. Για αυτό είναι καλό να γνωρίζετε τι ακριβώς είναι ένα οδοντικό σφράγισμα, πως εντοπίζεται και ποια είναι η διαδικασία που ακολουθούμε.

Τι είναι το οδοντικό σφράγισμα;

Τα οδοντικά σφραγίσματα χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση της δομής των δοντιών που έχουν που έχουν εκτεθεί στη τερηδόνα. Πολύ συχνά είναι τα περιστατικά σφραγίσματος όμως και σε δόντια που παρουσιάζουν κάποιο κάταγμα. Στα αρχικά της στάδια, η τερηδόνα προκαλεί μικροσκοπικές τρύπες στο σμάλτο του δοντιού, που είναι γνωστές ως κοιλότητες. Αυτό το πρόβλημα επιλύει και το σφράγισμα που χρησιμοποιείται ουσιαστικά για να αντικαταστήσει το κατεστραμμένο σμάλτο του δοντιού και να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω τερηδόνα.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όσο περισσότερο παραμεληθεί ένα δόντι που χρειάζεται σφράγισμα τόσο χειρότερο είναι το αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει. Εάν το δόντι αφεθεί χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, σε μια ακριβή οδοντιατρική θεραπεία ή ακόμη και απώλεια δοντιών.

Θεραπεία και διαδικασία σφραγίσματος

Η διαδικασία ενός οδοντικού σφραγίσματος απαιτεί μια μόνο συνεδρία των 20 – 45 λεπτών, η οποία είναι απόλυτα ασφαλής, ιδιαίτερα ανώδυνη και εύκολη. Συγκεκριμένα, τα βήματα είναι τα εξής:

 1. Ο οδοντίατρός συνήθως χρησιμοποιεί τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει την περιοχή και ο ασθενής να μην νιώσει κανένα πόνο κατά τη διαδικασία του σφραγίσματος.
 • Μόλις μουδιάσει η περιοχή ο οδοντίατρός χρησιμοποιεί ένα ειδικό εργαλείο για να αφαιρέσει την τερηδόνα και το σπασμένο δόντι, καθαρίζοντας την περιοχή.

 • Μετά από αυτό, ο οδοντίατρος τοποθετεί το ειδικό υλικό, όπου τις περισσότερες φορές είναι σύνθετη ρητίνη, για να καλύψει τη τρύπα στο δόντι το οποίο με την σειρά του σκληραίνει κάτω από το ειδικό φως.

 • Η διαδικασία ολοκληρώνεται και οδοντίατρος προχωράει σε μερικούς τελικούς ελέγχους για να βεβαιωθεί ότι το νέο σας σφράγισμα είναι ομαλό και ότι το δάγκωμα είναι φυσιολογικό.

Ποια είναι τα συμπτώματα για να εντοπίσουμε την ανάγκη σφραγίσματος

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε αν χρειάζεστε σίγουρα σφράγισμα είναι να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ενδείξεις – συμπτώματα που σας δίνουν τις απαραίτητες ενδείξεις ότι χρειάζεται να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο σας.

 • Ευαισθησία των δοντιών (ειδικά σε ζεστές και κρύες θερμοκρασίες)
 • Το οδοντικό νήμα σκίζεται πολύ εύκολα, (οι αιχμηρές άκρες μιας κοιλότητας μπορεί να προκαλέσουν σχίσιμο του νήματος σας)
 • Ζημία από παλιό σφράγισμα. Υπάρχει η πιθανότητα κάποια στιγμή να ανοίξει – πέσει ένα παλιό σφράγισμα και χρειάζεται να επαναλάβετέ τη διαδικασία
 • Μια ορατή ρωγμή στο δόντι σας
 • Μαύρα σημεία ή στίγματα στο δόντι σας
 • Συνεχής πονόδοντος
 • Έντονος πόνος κατά τη μάσηση

Αν παρουσιάζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα σας συστήνουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να κάνουμε έναν οδοντιατρικό έλεγχο.

Για να κλείσετε το ραντεβού μπορείτε να καλέστε στο 2310 756111 για το οδοντιατρείο του Ευόσμου ή στο 2310 839455 για το οδοντιατρείο στην Ευζώνων. Επιπλέον, μπορείτε να στείλετε τις απορίες σας στο info@primesmile.gr ή να αφήσετε το σχόλιο σας από κάτω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids

Dr.Eleni Salvaridi
a proud FASTBRACES® provider:
braces technology that is fast,
safe and affordable.