Ο πόνος στον οδοντίατρο είναι μύθος ή αλήθεια;

Ο πόνος στον οδοντίατρο είναι μύθος ή αλήθεια;

Για πολλούς ανθρώπους, οι οδοντικές επεμβάσεις ήταν πάντα συνώνυμες με τον πόνο. Ο φόβος της βελόνας και ο πιθανός πόνος που θα προκαλέσει είναι ένας από τους κύριους λόγος που οι ασθενείς καθυστερούν την ετήσια επίσκεψη τους στον οδοντίατρο. Μάλιστα, η φοβία των ασθενών για τον οδοντίατρο οδηγεί πολλές φορές στην αποφύγει οποιουδήποτε ελέγχου ρουτίνας και πρόληψης. Είναι συχνό το φαινόμενο οι ασθενείς να έχουν μια οδυνηρή ή τραυματική εμπειρία κατά τη διάρκεια προηγούμενων οδοντιατρικών διαδικασιών. Ως αποτέλεσμα πλέον αποφεύγουν την περαιτέρω οδοντιατρική περίθαλψη.

Συνεπώς, πολλοί ασθενείς που χρειάζονται ιατρική φροντίδα για τα οδοντικά τους προβλήματα δεν λαμβάνουν κατάλληλη φροντίδα. Αντιθέτως, οι ασθενείς απευθύνονται στον οδοντίατρο μόνο όταν αισθάνονται έντονους πόνους και είναι αναγκασμένοι να τον επισκεφθούν. Ωστόσο, η πρόοδος της οδοντιατρικής τεχνολογίας έχει προσφέρει επαναστατικές μεθόδους που μετριάζουν σημαντικά ή ακόμα και εξαλείφουν το πόνο σχεδόν σε οποιαδήποτε θεραπεία.

Είναι αλήθεια ότι παλιότερα μπορεί κάποιες θεραπείες να ήταν επίπονες για τους ασθενείς, ωστόσο είναι μύθος ότι πλέον δεν μπορούμε να αποφύγουμε το πόνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή έρευνα για να βρούμε τον οδοντίατρο που έχει την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό που ζητάμε.

Πάμε να δούμε μερικές μεθόδους που εξασφαλίζουν μια ανώδυνη θεραπεία:

Λέιζερ:

Οι θεραπείες με λέιζερ αποτελούν ουσιαστικό μέρος της οδοντιατρικής σήμερα. Οι θεραπείες με λέιζερ χρησιμοποιούνται συνήθως σε ασθενείς που παρουσιάζουν μαλακό ιστό και χρειάζονται χειρουργικές επεμβάσεις ούλων. Σίγουρα στο παρελθόν μια τέτοια επέμβαση θα προκαλούσε έντονη νευρικότητα στον ασθενή, όταν έβλεπε το νυστέρι, αλλά πλέον χάρις στο λέιζερ η επέμβαση γίνεται με πολύ λιγότερο αίμα, αισθητά πολύ μικρότερο πόνο και φυσικά λιγότερο άγχος.

Πρωτοξείδιο του αζώτου:

Πρόκειται για μείγμα αερίων (οξυγόνου και πρωτοξειδίου του αζώτου) που τοποθετείται με μάσκα στη μύτη του ασθενούς. Όσο εισπνέεται, ο ασθενής βιώνει ένα ευχάριστο αίσθημα χαλάρωσης και ευφορίας. Με τη διακοπή της εισπνοής του πρωτοξειδίου του αζώτου και με τις πρώτες εισπνοές ατμοσφαιρικού αέρα το αέριο αυτό εξαφανίζεται από το σώμα και ο οργανισμός επανέρχεται αμέσως σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι λοιπόν ένας αποτελεσματικός τρόπος που βοηθάει τους ασθενείς να χαλαρώσουν και να είναι άνετοι κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας.

Τοπική αναισθησία:

Παλιότερα η τοπική αναισθησία γινόταν με τη χρήση μιας μεγάλης βελόνας που φόβιζε ιδιαίτερα τον ασθενή. Πλέον, η οδοντιατρική έχει προχωρήσει τόσο πολύ που χρησιμοποιείται μια νέα επαναστατική εργονομικά σχεδιασμένη χειρολαβή ηλεκτρονικής αναισθησίας. Η νέα χειρολαβή βοηθά τον οδοντίατρο να χορηγήσει αναισθησία χωρίς πόνο σε οποιοδήποτε σημείο του στόματος. Ο ρυθμός έγχυσης του αναισθητικού ελέγχεται ηλεκτρονικά και όχι από το χέρι, συνεπώς είναι εντελώς σταθερός και ακριβής. Επιπλέον, ο έχει αντικατασταθεί η μεταλλική σύριγγα στην άκρη της με μια πολύ λεπτή και κοντή βελόνα ινσουλίνης. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει πόνος, γιατί οι ιστοί δεν τραυματίζονται και το αναισθητικό εισάγεται με πολύ αργό και σταθερό ρυθμό. Συνεπώς, ο ασθενής πολύ συχνά δεν καταλαβαίνει καν ότι έχει τελειώσει η αναισθησία!

Συμπέρασμα:

Σήμερα, στα σύγχρονα οδοντιατρεία, τα οδοντιατρικά μηχανήματα είναι τεχνολογικά προηγμένα. Έχουν περισσότερες και πιο εξειδικευμένες λειτουργίες και οι ιατροί ιδιαίτερα καταρτισμένοι για να τα αξιοποιούν. Για παράδειγμα ο τροχός δουλεύει σε μεγαλύτερες ταχύτητες και είναι πιο ελαφρύς σε σχέση με το παρελθόν. Επιπλέον, τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ανώτερα σε ποιότητα, αισθητική και αντοχή από ό,τι παλαιότερα. Το αποτέλεσμα είναι οι οδοντιατρικές εργασίες να γίνονται πολύ πιο σύντομα, πιο ανώδυνα και πιο επιτυχημένα, ενώ η μακροβιότητά τους στο στόμα είναι σημαντικά διευρυμένη.

 Όπως κάθε επιστήμη έτσι και η οδοντιατρική εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Δεν χρειάζεται να κρατήσετε τα κατάλοιπα φόβου του παρελθόντος. Ο πόνος ανήκει στο παρελθόν. Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας, για να μας γνωρίσετε και να μάθετε πως μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις θεραπείες χωρίς να νιώσετε πόνο!

Αν θέλετε να πραγματοποιήσετε επίσκεψη στο οδοντιατρείο, μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας στο 2310 756 111.

Αν έχετε απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε και άμεσα μαζί μας μέσω του messenger εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids

Dr.Eleni Salvaridi
a proud FASTBRACES® provider:
braces technology that is fast,
safe and affordable.