Μύθοι και αλήθειες για τα οδοντικά εμφυτεύματα

Μύθοι και αλήθειες για τα οδοντικά εμφυτεύματα

Σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη (Global Burden of Disease Study) γνωρίζουμε ότι πάνω από 158 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 2,3% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρουν από έλλειψη δοντιών. Πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και μπορεί πλέον να επιλυθεί με την σύγχρονη οδοντιατρική. Είναι λογικό λοιπόν τα οδοντικά εμφυτεύματα να προτιμώνται ως η καταλληλότερη μακροχρόνια λύση σε τέτοιες περιπτώσεις. Ωστόσο, υπάρχει η αντίληψη ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι απαγορευτικά για το μέσο πληθυσμό, γιατί θεωρούνται λύση πολυτελείας που απευθύνεται μόνο στους προνομιούχους. Είναι όμως; Πολλοί είναι οι μύθοι που σχετίζονται με τα οδοντικά εμφυτεύματα για αυτό σε αυτό το άρθρο θα επαληθεύσουμε ή θα καταρρίψουμε τους πιο δημοφιλούς μύθους! 

1. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι για αρκετά ηλικιωμένους ανθρώπους: Μύθος

Η ευαισθησία στα δόντια μπορεί να είναι κληρονομική, λόγω ασθένειας ή λόγω κακής στοματικής υγεινής. Σε κάθε περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση η απώλεια δοντιών μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Αν συμβεί, τότε τα εμφυτεύματα είναι πιθανώς η βέλτιστη, μακροπρόθεσμη λύση. Θα θέλαμε να σας συμβουλεύσουμε λοιπόν να ξεχάσετε τα στερεότυπα και τους ενδοιασμούς και  να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας για να σας προτείνει την καλύτερη θεραπεία.

2. Τα εμφυτεύματα παρέχουν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο σε σχέση με τις γέφυρες: Αλήθεια

Η πλειονότητα των οδοντιάτρων μπορούν να επιβεβαιώνουν ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα με το πιο σημαντικά από αυτά να είναι η αντοχή στο χρόνο. Φυσικά και οι γέφυρες μπορούν να θεωρηθούν ως μια καλή λύση καθώς οι ασθενείς τις αποδέχονται πολύ εύκολα προσφέρουν σταθερότητα και αποκαθιστούν την μασητική λειτουργία. Γενικότερα τα δυο κύρια μειονεκτήματα στις γέφυρες είναι:

Α) Ότι πρέπει να τροχιστούν τα φυσικά δόντια που θα χρησιμοποιηθούν ως στήριγμα της γέφυρας

Β) Ότι οι γέφυρες πρέπει να αντικαθίστανται μετά από 10 – 20 χρόνια σε αντίθεση  με τα οδοντικά εμφυτεύματα που έχουν διάρκεια ζωής από 20 ως 40 χρόνια.

3. Οποιοσδήποτε μπορεί να διακρίνει ή οδοντικό εμφύτευμα: Μύθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα «κρύβονται» κάτω από τα ούλα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουμε και στο άρθρο «Όσα πρέπει να ξέρετε για τα οδοντικά εμφυτεύματα» θα παρατηρήσουμε ότι το οδοντικό εμφύτευμα αποτελείται από τρία μέρη.

Α) Το εμφύτευμα που λειτουργεί ως βίδα μέσα στα ούλα

Β) Τη στεφάνη που είναι η κατασκευή του δοντιού στο μέγεθος και χρώμα που επιλέγει ο ασθενής με τον οδοντίατρο

Γ) Το κολόβωμα που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα δυο και εξασφαλίζει σταθερότητα.

Συνεπώς, με μια σωστή σταθερή οδοντική αποκατάσταση στην κορυφή είναι σχεδόν απίθανό να διακρίνει κάποιος ένα πραγματικό δόντι με ένα οδοντικό εμφύτευμα.

4. Η καθημερινή φροντίδα των εμφυτευμάτων είναι δύσκολη διαδικασία: Μύθος

Το να έχουμε όμορφα και υγιή δόντια σίγουρα απαιτεί καθημερινή φροντίδα. Ωστόσο, τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν αλλάζουν κατα πολύ την καθημερινότητα μας. Στη πραγματικότητα, για ένα άτομο που προσέχει την στοματική του υγιεινή δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι στο τελετουργικό του. Οι συμβουλές μας είναι απλά:

Α) Να βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2 φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ).

Β) Να χρησιμοποιούμε μεσοδόντια οδοντόβουρτσα για να καθαρίζουμε μέρη που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα

Γ) Να καθαρίζουμε την περιοχή κάτω και γύρω από το οδοντικό εμφύτευμα όπως θα κάνουμε και με κάθε άλλο δόντι

Δ) Να χρησιμοποιούμε νήμα ανάμεσα στα δόντια για να απομακρύνουμε τροφές

5. Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν πολύ μεγάλο κόστος και δεν συμφέρουν: Μύθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα σε πρώτη ματιά μπορούν να μοιάζουν με μια δαπανηρή επένδυση. Ωστόσο εξετάζοντας καλύτερα τις επιλογές μας θα παρατηρήσουμε ότι τελικώς ίσως είναι μια ιδιαίτερα συμφέρουσα επιλογή. Το κόστος των εμφυτευμάτων μπορεί να θεωρηθεί δια βίου επένδυση στην υγεία και την ευημερία μας. Σε άλλη περίπτωση, συχνά μπορεί να χρειαζόμαστε πολλαπλές θεραπείες στη διάρκεια του χρόνου με προσθετικές εργασίες και ταλαιπωρία.

Επιπλέον, ο ευρύς χρόνος υλοποίησης της διαδικασίας δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να εξοφλήσει σταδιακά το κόστος σε κάθε στάδιο της. Τέλος, το οδοντιατρείο μας θέλοντας να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τον ασθενή παρέχει τη δυνατότητα αποπληρωμής σε 12 άτοκες δόσεις για υποχρεώσεις άνω των 500€.

Αν ενδιαφέρεστε για οδοντικό εμφύτευμα μπορείτε να επικοινωνήσετε με την οδοντίατρο και να κλείσετε το ραντεβού σας στο 2310 756 111.

Αν έχετε απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε και άμεσα μαζί μας μέσω του messenger εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids

Dr.Eleni Salvaridi
a proud FASTBRACES® provider:
braces technology that is fast,
safe and affordable.